14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28.Dönem TBMM seçiminde görev alacak öğretmen, memur arkadaşlarımız için daha önce görev alıp, görev sırasında neler yapılması gerektiğini payşalan bir öğretmeniminiz önerilerini aynen paylaşıyoruz.

Özellikle seçimde sandık başkanı olan öğretmenler, seçim günü stres yaşamadan seçim görevini tamamlamak istiyorsa şağıdaki öneri ve tavsiyeleri dikkate almasını öneriyoruz.

"Kısa öğretmenlik hayatımda 3 resen başkanlık ve 1 memur görevi verildi:

LGS 2023 Mayıs Ayı Sayısal ve Sözel Örnek Sorular LGS 2023 Mayıs Ayı Sayısal ve Sözel Örnek Sorular

Hocam öncelikle size tavsiyem sakin kalmanız bir usulsüzlük olma ihtimali binde bir bile değil çünkü tüm müşahitler sandığın başında olacaklar yani hepsi farklı parti olduğu için ekstra kaygı duymamanız için söylüyorum.

Sabah okula gittiğinizde ve görevliler geldiğinde yardım istemekten çekinmeyin, daha önceden sandığı bağlama ve mühürleme işini bilen biri mutlaka vardır uygun bir dille destek isteyebilirsiniz. Daha sonra gelen tüm evrakları mümkünse farklı kişilere saydırmak üzere ikişer defa saydırın  ve dikkatli olmalarını söyleyin, çünkü başta düzgün sayılmazsa seçim bitiminde eşitlemekte zorluk yaşayabilirsiniz. Sayımdan sonra görev dağılımını yaparsanız gün boyu sıkıntı yaşamazsınız. Bence memur üyeye imza görevini verin diğer parti görevlilerine de birine zarf verme, birine pusula verme, birine mühürleri verme ve unutulan mühürleri oy atılan yerden geri getirme görevlerini verebilirsiniz.

Oy kullanma sürecinde kalabalık olabilir kesinlikle sakin kalın, herkesin birden yüklenmesine ve sınıfa girmesine izin vermeyin. Sınıf dışında sıra olmalarını söyleyin gerekirse bir müşahitten sıra yapmasını isteyin. Kuyruk ne kadar uzarsa uzasın acele etmeyin, acele iş yapacağınıza gelen seçmenler beklesin.

Seçim anında yaşlılara yardım etmek için içeri girmek isteyenler olacaktır burada net bir şekilde yönergeyi bilirseniz karşıdakine daha iyi anlatırsınız neden girip giremeyecegini.

Seçim bitmeden bir saat önce de seçim sonrası evrakların ve seçim defterinin nasıl doldurulacagina iyi bakın, sayım bittikten sonra kimseye dağılmaması gerektiğini dağılırlarsa ücretlerini alamayacaklarını söyleyin çünkü ibanlarini biz yazıyoruz. Bunu deme sebebim sayım biter bitmez hemen gitmek istiyor görevliler bu sefer imzaları kalıyor.

Yine benim uyguladığım bir yöntem seçim sonu tutanağı her parti istediği için siz bir nüsha doldurup diğer herkese birer nüsha verip kopyalamalarını isteyebilirsiniz çünkü tek başına hepsini doldurmak baya uzun sürüyor tabi sonra kontrol edebilirsiniz. Ben sayım yaparken tereddütte olan pusulaları kenara koyup en son bakacağımı söylüyorum ve en son tereddütlü olanları herkese yakından göstererek nedenini açıklayarak işlem yapıyorum, tabi burda hangi oyların geçerli hangisinin geçersiz olduğuna iyice hakim olmalısınız.

Bunun haricinde yanınızda yiyecek abur cubur vs getirmenizi tavsiye ederim."

Başka bir öğretmenin önerileri, tavsiyleri:

En önemlisi ise sonuç tutanağı, bunu en doğru şekilde yapmak için gün boyunca boş bir kağıda tutanak için gerekli verileri not almak faydalı olacaktır.Torbadan çıkan pusula sayı, kullanılmayarak artan pusula sayısı, geçersiz oy pusulası, itiraz sonucu geçerli sayılan oy pusulası, geçerli oy pusulası......gibi sayısal verileri not almak hata yapmamayı sağlayacaktır.

Ayrıca tutanak defterinin ilgili yerlerini, sayım döküm cetvellerini, seçim sonuç tutanaklarını, ücretle ilgili evrağı vb. tüm üyelerin imzalamasına dikkat etmelisiniz.

Sayım dökümü her iki seçim için ayrı ayrı yapılacağı için hiç acele etmeden biriyle ilgili tüm işlemleri bitirip iyice kontrol ettikten sonra diğerine öyle geçmelisiniz.