Sosyal Medyada Paylaşılan 2022 AYT Matematik, Türkçe, Fen Bilimleri ve Edebiyat-Sosyal Bilgiler Sınav sorularıyla ilgili farklı öğretmen görüşlerini,değerlendirmeleri,yorumlarını bir araya getirmeye çalıştık:
- TYT-AYT sınavı önceki seneye göre daha basitti.Sorular net ve anlaşılır sorulardı.Piyasadaki denemelerden veya soru bankalarından pek bir farkı yoktu.Fakat birkaç özgün soru olsa daha iyi olmaz mıydı? Bence olmalıydı.Şunu çok net diyebilirimki matematik soruları son on yıldır 1 zor 1 kolay 1 orta oluyor.Ama değişmeyen tekşey geometri sorularının zorluğu veya öğrencilerin zorlandığı gerçeği...
- Bu seneki TYT ve AYT soruları Sadece matematik sorularının video çözümleri 90 dk 120 dk !! olan Türkiye geneli denemelere göre oldukça kısa çözümlüydü. İnşallah yayıncılarımız bunu göz önünde bulundururlar…
- Genel olarak sorularla ilgili kolay olduğu yönünde yorumlar var. Tabi hal böyle olunca ösym zor sormaktan vazgeçti ya da artık şöyle sormuyor böyle soruyor gibi yorumlar gelmeye başladı. Bu yorumlar 2023 te sınava girecekler için çok tehlikeli yorumlar. Aman arkadaşlar Ösym bu anlamda hiçbir zaman istikrarlı olmadı. Ösym aslında birşey den vazgeçmedi öncelikle bu yılki çocuklar geçen seneki çocuklara göre daha üst düzey hazırlandı. Sınav süresi gecen seneye göre 30 dakika daha uzundu.
-Geçen senenin sorularının bazı öğretmenlerimizi mutlu etmesini anlayabiliyorum düşünmeyi zorladığı için kendine ekstra bir şeyler kattığını düşündüğü için beğendiler. Fakat zamanın kısıtlılığı, başka derslerle birlikte sorulup yorgun bir zihinle çözüldüğü için ve en önemlisi stres ve kaygının bol olduğu bir günde bunların yapılabilmesinin zor olduğu düşüncesiyle öğrenciye zor geldiğini ve adil bir ölçme değerlendirme yapılamayacağı kanısındaydım. O kadar insafsızlıktı ki çalışan öğrenci ile sadece derslerde bulunmuş ekstra kendi hiç çalışmamış öğrenciyi gerçekten adaletli ayıramamıştı. Bu seneki sınavda bu kadar kolay hazırlandığı için yine çok adaletli bir ölçme olamayacağı endişesi var bende. Bunun ortasını bulmak; kolay-orta - zor dengesini korumak bu kadar da zor olmasa gerek. Diğer yorum yapan arkadaşlarımı da okudum evet dilde de bazı sorunlar vardı geçmiş yıllardaki kadar özenilmemiş sınav diline. Fakat ne kadar eleştirirsek eleştirelim inanın piyasadaki bir çok kitapdan daha anlaşılır bir dil kullandıkları ve bu işi çoğu kişiden daha iyi yaptıkları kesin. Kendi eleştirimize gelirsek tanımlara çok dikkat ettiğimizi biliyorum ama öğrencilerimize bunun ne kadar önemli bir şey olduğunu yeterince iyi anlatamıyoruz heralde. Çünkü bu nesil eski nesil öğrencilerimize benzemiyor. Birden fazla tekrar ettiğimiz bazı cümlelerimizi bile kaçırıyorlar. Eski öğrencilerimiz '' sınıfta şöyle demiştiniz ve şu örneği vermiştiniz'' gibi cümlelerle konu anlatılırken ne kadar içinde olduklarını bize gösteriyorlardı bu nesil daha yüzeysel bakıyor her şeye o nedenle çok şey kaçırıyorlar. En basit şeyleri bile arada tekrar etmeliyiz sanırım. Bir de fizik konusu için yorum yapılırken kafana göre hissiyatınıza göre değil matematik formülüne göre yorum yaparsınız. Fizikte formül çok şeydir. Doğru orantılımı ters orantılımı sabit mi olduğunu kesinlikle formülden anlarsınız. Ona göre yorum yaparsınız.
-Yapılan eleştirilerden ziyade istatistiksel sonuçlar etkili oluyor.Geçen sene AYT sinavında 30 un üstünde neti olan ogrenci sayısı çok azdı.Türkiye ortalaması da çok düşüktü.Bu senenin sınavının kolay oldugu yorumları, tamamen geçen seneki sınav ile kıyaslanmasından kaynaklanıyor.İstatistiksel veriler paylaşıldığında matematik ortalamasının çok düşük olduğunu hep birlikte göreceğiz Sonuç olarak virgülden sonraki rakamlar da önemli olduğundan yine rahatlıkla öğrenciler elenecek.Ben sınavların bu ayarda yapılması taraftarıyım.Matematiğin yapılamayacak bir ders olma algısının ırılması laızm.Matematiği kötü olan bir ogrencinin de çalışınca 15-20 soru yapabileceği sınavların olması taraftarıyım.Ayrıca bu sene yine 2-3 eleyici soru vardı.Bu tarz sınavlarda bu kadar eleyici soru olması yeterli.Öğrenciler TYT ve AYT de toplamda 200 sorudan sorumlu oluyor.Bir şekilde bu kadar soru içerisinde elenmiş oluyorlar.Gerçekten zor bir sureçten gecerek eleniyorlar.Çalışan her öğrencinin emeklerinin karşılığını almasını diliyorum.
Öğrenci görüşü: Hocalarım merhaba bu sene sınava girmiş bir öğrenci olarak sınavın matematiğin herkes tarafından bu kadar iyi neticeler elde etmesi önümüzdeki senede bu seviyede sınav getireceğini göstermiyor. ÖSYM sınav için yapılan eleştirileri çok ciddiye aldığını ve uyguladığını düşünüyorum. 2020’de sınav çok basit olduğu için çoğu kişi haklı olarak eleştirdi. 2021’de çok zor sordular. Aynı eleştiri 2021’de verildi. Bu sefer 2022 sınavını hafiflettiler. Belli bir kesim kolay olduğunu söylüyor ÖSYM bu seneki seviyenin bir tık üstünde sorduğu zaman 2021’e ait bir tablo ortaya çıkar. Dolayısıyla bu seneki sınavın seviyesinin gayet yerinde olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki seneye sınava girecek adaylar için yine matematik hakkında yapılan eleştirileri ciddiye alıp ayt matematik kısmının zorlaştırıp fen kısmını ortalama seviyede soracaklar. O yüzden sınavın zorluğu, kolaylığından çok bütününe bakmak gerekiyor.
-2022 TYT:
Soruları sadece okudum ve öncekilerden daha kolay bir sınav olduğu fikrine kapılmadım. Çözünce kanaatim değişebilir elbette.
Soruların dili dikkatimi çekti. Aynı şey bu yılki MSÜ sınavında da dikkatimi çekmişti. Dil konusunda çok ciddi bir gerileme var. MSÜ sınavında yanlış, farklı, birden fazla anlama gelen çok soru vardı. Hatta ekip değişmiş gibi hissetmiştim, TYT sınavının tüm sorularını okudum ve bu kanaatim pekişti. Ya soru ekibi değişmiş ya da eski ekibin kalbini kırmışlar onlar da az özen göstermişler diye düşünüyorum açıkçası.
TYT sınavı sorularını okur okumaz diliyle ilgili gözüme çarpanlar şunlar oldu.
1. "Bu listedeki müzelerden gittiklerinin gitmediklerine oranı ...": müzelerin oranı tuhaf olmuş.
2."Bir masanın üstüne şekildeki gibi yan yana yerleştirildiğinde ayrıt uzunluğu 1 birim olan bir küp oluşturan biri tamamen suyla dolu diğeri ise boş olan dikdörtgenler prizması biçiminde iki kap bulunmaktadır.": cümle düşük ve anlamak zor.
3. "aşağıdaki şekilde derece türünden a, b, x, y ve z açıları gösterilmiştir.": Hiçbir anlamı yok cümlenin. "aşağıdaki şekilde ölçüleri derece türünden olan a, b, x, y ve z açıları gösterilmiştir." denilmek istenilmiş sanırım.
4. "yerden yüksekliği 1,2 metre olan bir bariyer bulunmaktadır.": Eğik duran bir bariyerin yerden yüksekliği en azından tuhaf.
5. Dondurma sorusu iyi anlaşılmıyor ve soru kökü çok problemli. Soruda "dondurma çeşitleri" ve "dondurma seçenekleri" olmak üzere iki ayrı kavram var. Bu kafa karıştırıyor. Permütasyon, kombinasyon sorularında ilk defa böyle bir soru kökü oldu sanırım. "Siparişleri kaç farklı şekilde verilir?" yerine "Kaç farklı sipariş verilebilir?" titizliği vardı önceden.
6. "Bir videonun belirli bir kısmına ait oynatma hızı; o kısmın normal süresinin, izlendiğinde geçecek süreye oranı olarak tanımlanmaktadır.
Örneğin; bir filmin normal süresi 100 dakika olan bir kısmı, oynatma hızı 2 olarak izlendiğinde 50 dakika sürmektedir.": Örnek tanımla uyumlu değil. "Bir filmin normal süresi 100 dakika olan bir kısmı, 50 dakika sürecek biçimde izlenildiğinde , oynatma hızı 2 olmaktadır." denilmeliydi.
Son bir not: Son dört yıldan beri ÖSYM her sorusuna aşırı özen gösterdiğini belli ediyordu. Zorluk derecesinde doz aşımı oluyordu belki ama ve sınavdaki tüm sorular göz alıcıydı. En zor kurguları net ve anlamı çok güçlü cümlelerle bir de sade olarak başarıyla yazıyorlardı. ÖSYM'nin bu zirveden geriye dönmemesi için bu paylaşımı yapıcı bir eleştiri olarak yapmak istedim.
-