Milli Eğitim Bakanlığı, bursluluk sınavı kılavuzunu yayınlayarak 2022 İOKBS ile ilgili tüm tarihleri açıkladı. Ayrıca hangi bursluluk sınavında hangi dersten kaç soru çıkacak belli oldu.

2023 Ortaokul-Lise Bursluluk Sınavı (İOKBS) 3 Eylül 2023 pazar günü yapılacak.

2023 Yılı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları; 5, 6, 7, ve 8. sınıflarla hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11. sınıflara yönelik düzenlenen Bursluluk Sınav (İOKBS) ile ilgili tüm tatihler belli oldu.

Sınav sonuçları 22 Eylül 2023 tarihinde ilan edilecek.

Bursluluk aile fert başına düşen gelir miktarı

Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu’nda belirtilen Millî Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinin en azının 4 (dört) katını geçmemesi kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak. Ailenin 2022 senesi yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2023 Mali Yılı için tespit edilen 46.000 (kırkaltıbin) TL’yi geçmemesi gerekir.. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2022 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır.

rneğin öğretmen çocuğunun başvuru yapabilmesi için yıllık gelir hesabı yapılırken öğretmenin hem maaşı hem de ek ders ücretleri hesaba katılır.

Aile Gelirinine Göre Başvuru Yapabilecek-Yapamayacak Örnekler

3 kişilik bir ailenin 2022 yılı yıllık geliri 138.000 ise başvurabilir daha fazla ise başvuru yapamaz. 
4 kişilik bir ailenin 2022 yılı yıllık geliri 184.000 ise başvurabilir daha fazla ise başvuru yapamaz. 
5 kişilik bir ailenin 2022 yılı yıllık geliri 230.000 ise başvurabilir daha fazla ise başvuru yapamaz. 

Maaşı 15.000 olup ek ders ücreti 2000 tl olan bir öğretmen eğer 4 kişilik aile ise bu öğretmenin çocuğu 2023 Bursluluk sınavına başvuru yapamaz.Ancak 5 kişilk aile ise başvuru yapabilir.

İOKBS'de Soru Sorulacak Dersler ve Derslere Ait Soru Dağılımları

Sınavda tüm sınıflara 100'er soru sorulacak.Sınav süresi 120 dakika olacak.

5, 6 ve 7'nci Sınıflar:
Türkçe: 25
Matematik: 25
Fen Bilimler: 25
Sosyal Bilgiler:25

8. Sınıf-Hazırlık Sınıfı:
Türkçe: 25
Matematik: 25
Fen Bilimler: 25
Sosyal Bilgiler(T.C. İnkılapTarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi): 25

9, 10 ve 11'inci Sınıflar:
Türk Dili ve Edebiyatı: 25
Matematik: 25
Fen Bilimleri (Fizik, Kimya ve Biyoloji)  25
Sosyal Bilimler (Tarih, Coğrafya ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) : 25

Sınavda, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf olan öğrenciler için;5, 6 ve 7'nci sınıflara Sosyal Bilgiler dersinden,8, hazırlık sınıfı, 9, 10,11'inci sınıflara Sosyal Bilimler derslerinden (aynı sınıf seviyesindeki öğrencilerin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi soru sayısı oranında) sorular yer alacaktır.

Kontenjan Dağılımı

1) Her yıl tespit edilen parasız yatılılık veya bursluluk kontenjanlarının;
a) %10’u “Kanunlarla Özel Hak Tanınan Öğrenciler”e,
b) %5’i Bakanlığa bağlı resmî okul veya kurumlarda kadrolu veya sözleşmeli olarak,
çalışan, emekli olan veya vefat eden öğretmenlerin öğrenci olan çocuklarına,
c) %5’i ailesinin oturduğu yerleşim biriminde ortaokul, özel eğitim ortaokulu veya imamhatip ortaokulu bulunmayan öğrencilere,
ç) %80’i (a), (b) ve (c) bentleri dışında kalan öğrencilere ayrılır. 

2) Birinci fıkradaki kontenjanlardan; (a) ve (c) bentlerinde belirtilen kontenjanların dolmaması hâlinde kalan kontenjan diğer öğrencilere ayrılan %80’lik kontenjana ilave edilir. (b) Bendinde
ayrılan %5’lik kontenjanın dolmaması hâlinde ise kalan kontenjan, öğretmen dışındaki Bakanlık merkez, taşra ve yurt dışı kadrolarında çalışan diğer eğitim personelinin çocukları için kullanılır, dolmaması hâlinde ise kalan kontenjan %80’lik kontenjana ilave edilir.
Başvuru şartları altındaki tüm maddeler için verilen beyanlar ve belgeleri incelemek amacıyla okul müdürünün, ilgili müdür yardımcısının veya görevlendirilen bir müdür yardımcısının başkanlığında, en az 2 (iki) üye öğretmenin yer aldığı bir komisyon oluşturulacaktır. Bu komisyon tarafından, maddi durumları 2021 Mali Yılı için tespit edilen miktarı geçmeyen ve kontenjanla ilgili durumunu belgelendiremeyen öğrencilerin başvuruları incelenip gerekli düzeltmelerin yapılmasından sonra (ç) bendi kontenjanından müracaatları sağlanacaktır.

MEB Bursluluk Sınavı Nasıl Okunacak-Değerlendirilecek?

Sınava katılan öğrencilerin İOKBS puanı, aşağıdaki işlem basamaklarına göre hesaplanacaktır:

a. Her öğrencinin cevap kağıdı, optik okuyucu ile okutulur.

b. İOKBS'de soru sorulan derslere ait testlerin her biri için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.

c. Her test için yanlış cevap sayısının üçte biri, doğru cevap sayısından çıkarılarak geçerli cevaplara karşılık gelen ham puanlar bulunur. Böylece her öğrenci için dört ayrı ham puan hesaplanır.

ç. Tüm öğrencilerin ham puanları toplamı, sınava giren öğrenci sayısına bölünerek her bir testin ortalaması bulunur.

Rehber öğretmenler LGS tercihlerinde destek verecek Rehber öğretmenler LGS tercihlerinde destek verecek

d. Ham puanlar, test ortalamaları ile sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak her testin standart sapması hesaplanır.

e. Öğrencilerin her bir teste ait Standart Puanı (SP); o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50'ye, standart sapmasını 10'a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.

f. Her test için hesaplanan standart puanlar, aşağıdaki tabloda verilen katsayılar ile çarpılarak her bir testin ağırlıklı standart puanları bulunur.

g. Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.

ğ. Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye bu soru/sorular dahil edilecektir.

h. Değerlendirme sırasında Merkez Sınav Kurulu kararı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen soru/sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soru/soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.

ı. Sınava girdiği halde, cevap kağıdına işaretleme yapmayan öğrencilerin sınavları değerlendirmeye alınmayacaktır.

5, 6, 7, 8, Hazırlık Sınıfı, 9, 10, 11'inci Sınıflar İçin TASP Hesaplanırken Kullanılacak Ağırlık Katsayıları:

Türkçe/ Türk Dili ve Edebiyatı:3, Matematik:3, Fen Bilimleri:3, Sosyal Bilgiler/ Sosyal Bilimler:3

Yukarıda açıklanan yolla hesaplanan toplam ağırlıklı standart puanlar (TASP), en küçüğü 100 ve en büyüğü 500 olan bir puan dağılımına dönüştürülecektir. Dönüştürme işlemi sonucunda öğrencinin İOKBS puanı elde edilecektir.İOKBS puanlarının hesaplanmasında aşağıdaki formül uygulanacaktır: 

Sınavla İlgili Diğer Hususlar:

- Fotoğraflı, onaylı sınav giriş belgesi ve geçerli kimlik belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava kesinlikle alınmayacaktır. 
- Sınavda 4’er (Liseler için de..) seçenekli 100 soru sorulacak, sınav süresi 120 dakika olarak uygulanacaktır.
- Sınav başladıktan sonra ilk 15 dakika içinde gelen öğrenciler sınava alınacak ve bu öğrencilere ek süre verilmeyecektir. Sınav güvenliğinin sağlanması için sınavın ilk 30 dakikası tamamlanmadan sınav salonu terk edilmeyecektir. Sınav bitimine 15 dakika kala hiçbir öğrenci sınav salonundan çıkmayacaktır.