Eğitimci Yazar Salim ÜNSAL, 2023 YKS sonuçları açıklandığı gün 2023 TYT-AYT puanları ve sıralamaları ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı.Değerlendirmeyi yaparken, öğrencilere, tercih sürecinde puan-sıralamayla ilgili nelere dikkat etmeleri konusunda önerilerde bulundu.

"İlk değerlendirmemizi yapalım...

2023 YKS sonuçları açıklandı. Bizim bu değerlendirmeyi yaptığımız sırada ÖSYM henüz sınavla ilgili sayısal bilgileri ve 2023 tercih kılavuzunu yayınlamadı. Sınavın analizini bu nedenle bireysel öğrenci sonuçları üzerinden yapmaya çalıştık.

2023 YKS 2022'YE benziyor

2023 YKS puanları itibariyle 2022 YKS'ye büyük ölçüde benzerlik gösteriyor. Bu da testlerin ortalama ve standart sapma değerlerinde anlamlı bir değişikliğin yaşanmadığını ve küçük farklılıklarla 2022'ye benzer bir tablonun oluştuğunu gösteriyor.

Tercihler sıralamaya göre yapılır

Sıralamalar tabi ki çok önemli. Zira tercihlerinizi puanlar üzerinden değil sıralamalar üzerinden oluşturacaksınız. Puan benzerliği eğer sıralama benzerliği ile dengedeyse o zaman puanlar bir tercih parametresi olarak kullanılabilir ama burada aynı benzerliği yakalamak elbette mümkün değil, farklılıklar var.

Sıralamalarda ise spektrumun tamamında 2022 ile bir benzerlik elbette söz konusu değil. Ancak çok uzak olduğuna da şahit olmadık ilk sonuçlar itibariyle.

İlk 50 bin bölgesinde TYT, Sayısal ve Sözel 2022 ile dengeli bir dağılım içindeyken eşit ağırlıklıda 2023 sıraları daha iyi bir durumda. Burada en kritik gerileme dil puan türünde yaşanmışa benziyor. Aday artışının yüzde 100 olması etkili olmuş.

İlk 300 binlik bölgede TYT ve Sayısal sıralamada bir miktar gerilemenin hissedilir düzeyde olduğunu görüyoruz. Sözelde fark yine az ve dengede. Eşit ağırlıkta ise yine 2023 sonuçları çok daha avantajlı. Dilde sıralama kaybı devam ediyor.

1 milyonluk bölgeye geldiğimizde ise TYT ve Sayısalda sıralama kaybı yine ön dilimlerde olduğu oranda yaşanmışken sözelde denge durumu devam ediyor ve eşit ağırlıkta da 2022 ile büyük benzerlikler içeriyor.

En keyifli puan türü EA

Puan türleri itibariyle en keyifli puan türünün EA, en sıkıntılı puan türünün ise Dil olduğunu, onu TYT'nin ve kısmen sayısalın izlediğini belirtebilirim.

Peki bu sonuçlar okulların taban puan ve sıralarına nasıl yansıyacak?

Henüz kılavuz verilerine ulaşamadığımız için kontenjan trafiğindeki değişikliği bilmiyoruz. Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak depremzede, şehit-gazi yakını ve 34 yaş üstü kadın kontenjanlarının da olması nispeten kontenjan toplamlarını artıracak bir unsur. Geçen yıl 1 milyon 22 bin olan tercih kontenjanlarının bu yıl 1 milyon 70 bine çıkacağını düşünüyoruz. Bu artış yaşanırsa doğal olarak okulların taban puan ve sıralarının yükselme eğilimini baskılayan olumlu bir durum da yaşanabilir.

Okulların taban puan ve sıralarını mevcut öğrenciler yani sizler ve tercihleriniz belirleyecek. Tercihlerinizi belirlerken 2022 yılında oluşmuş sıralama değerleri üzerinden listelerinizi hazırlayacaksınız. 2021 yılında çoğu okulun taban puan ve sırası oluşmadığı için geçen yıl tercihler biraz ezbere yapılmış ve bu durumdan dolayı çoğu programın taban sıraları daha makul düzeyde çıkmıştı. Bu yıl yeni açılacak programlar hariç her bölümün 2022'ye ait bir referans sırası olacağından daha bilindik ve daha rasyonel seçimler yapacaksınız. Bu da tercih yığılmalarının bölümlerde daha dengeli olmasını sağlayacak ve özellikle puan ve sırası çok düşük çıkmış bölümlerde puan ve sıra artışını tetikleyecek bir sonuç üretebilir. Üst taban puan dilimlerinde büyük değişiklikler beklemiyoruz ama alt dilimlerde kıyasıya bir yarışa gireceğiniz görülüyor. Geçen yıl eksi netle girilen az sayıda bölüm olmuştu. Bu sene öyle bir durumun yaşanma olasılığının zayıf olduğunu söyleyebilirim.
Bilinçli ve sağlam veriye dayalı tercihler nedeniyle sürpriz kötü sonuçlarla karşılaşmamanız için tercih listelerinin üst sıralarından ziyade alt sıralarını daha geniş ve derinlikli bir spektrumdan oluşturmanız ve hayal gücünüzü sadece üst tercihlerde zorlayıp alt sıraları yeterince sağlama almanızı öneriyorum.

Tercihin en kolay olduğu yıllardan biri

Tercihin en kolay olduğu yıllardan birini yaşayacaksınız. Sürprizler yok. Sonuçlar dengeli. Kontenjanlarda da kayda değer bir değişiklik olmazsa 2022'ye benzer bir tablonun yaşanması kaçınılmaz. Her şeye rağmen yine de temkini elden bırakmamanız gereken bir yıl.

Çok az boşluk kalacak

Sonuçlar üniversitelerin doluluk oranını yine en üst düzeye çıkaracak boyutta. Geçen yıl yüzde 98,4 olan doluluk oranının yine yüzde 98-99 bandına erişeceğini ve çok az boşluk kalacağını düşünüyorum. Boşlukların önemli bir kısmı da sıralama barajı olan mühendisliklerde yaşanabilir yine..."

2023 YKS istatistikleri açıklandı

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) başvuran 3 milyon 527 bin 443 adaydan 2 milyon 995 bin 638'inin sınava katıldığını bildirdi.

Ersoy, YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından sınav istatistiklerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, YKS'nin üç oturumda uygulanan testlerdeki toplam 691 sorudan iptal edilen soru bulunmadığını ifade etti.

2023-YKS'nin en yüksek katılımlı sınav olduğunu belirten Ersoy, "Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) başvuran 3 milyon 527 bin 443 adaydan 2 milyon 995 bin 638'i sınava katıldı, 531 bin 805 aday sınava girmedi. Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) başvuran 2 milyon 573 bin 169 adaydan 1 milyon 980 bin 534 aday sınava katıldı, 592 bin 635 aday sınava girmedi. Yabancı Dil Testi'ne (YDT) başvuran 338 bin 9 adaydan da 173 bin 3 aday sınava katıldı, 165 bin 6 aday sınava girmedi. TYT'ye başvuran adayların yüzde 84,92'si, AYT'ye başvuran adayların yüzde 76,97'si ve YDT'ye başvuran adayların yüzde 51,18'i oturumlara katıldı." bilgisini paylaştı.

TYT'ye giren adayların yüzde 48'i erkek, yüzde 52'si kadın iken AYT'ye katılan adayların yüzde 54'ünün kadın, yüzde 46'sının erkek olduğunu aktaran Ersoy, YDT'ye katılan adayların ise yüzde 58'inin kadın, yüzde 42'sinin erkek olduğunu belirtti.

- YKS soru dağılımları

ÖSYM Başkanı Ersoy, 2023-YKS soru dağılımları hakkında şöyle bilgi verdi:

Açık lise mezunu tıp kazanabilir mi? Açık lise mezunu tıp kazanabilir mi?

"Birinci oturumdaki Temel Yeterlilik Testi'nde adaylara Türkçe testinde 40, sosyal bilimler testinde 20, temel matematik testinde 40, fen bilimleri testinde 20 soru olmak üzere toplam 120 soru soruldu ve adaylara 165 dakika süre verildi. İkinci oturumdaki Alan Yeterlilik Testlerinde (AYT), Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler-1 testinde 40 soru, sosyal bilimler-2 testinde 40 soru, matematik testinde 40 soru, fen bilimleri testinde 40 soru olmak üzere toplamda 160 soru için adaylara 180 dakika süre verildi. Üçüncü oturumda 5 dilde uygulanan Yabancı Dil Testi'nde (YDT) ise her bir dil için 80 soru soruldu ve adaylara 120 dakika süre verildi."

- YKS testlerinin ortalamaları

Ersoy bu yılki YKS testlerindeki ortalamalara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"2023-TYT'de ortaöğretim son sınıf öğrencilerinin doğru cevap sayısı ortalamaları, Türkçe (40 soru) testinde 20,021, sosyal bilimler (20 soru) testinde 8,688, temel matematik (40 soru) testinde 8,218 ve fen bilimleri (20 soru) testinde 3,546'dır. AYT matematik (40 soru) testinin ortalaması, 7,576, AYT fen bilimleri testinin ortalamaları, fizik (14 soru) alt testinde 2,519, kimya (13 soru) alt testinde 1,768, ve biyoloji (13 soru) alt testinde 2,080 olmuştur.

AYT Türk dili ve edebiyatı-sosyal bilimler-1 testinin ortalamaları, Türk dili ve edebiyatı (24 soru) alt testinde 5,763, tarih-1 (10 soru) alt testinde 1,730, coğrafya-1 (6 soru) alt testinde 1,304, AYT sosyal bilimler-2 testinin ortalamaları, tarih-2 (11 soru) alt testinde 1,805, coğrafya-2 (11 soru) alt testinde 2,435, felsefe grubu (12 soru) alt testinde 1,844, (DKAB) din kültürü ve ahlak bilgisi/ek felsefe grubu (6 soru) alt testinde 1,394 olmuştur. YDT'nin ortalamaları ise Almanca testinde 38,082, Arapça testinde 28,170, Fransızca testinde 39,246, İngilizce testinde 39,242, Rusça testinde 38,995 olmuştur

- TYT Türkçe ve sosyal bilgiler alt testleri

Ersoy ayrıca adayların cinsiyetlerine göre doğru cevap sayısı ortalamalarına ilişkin de bilgi paylaştı.

TYT'deki Türkçe ve sosyal bilgiler testlerinde kadın adayların doğru cevap sayısının ortalamasının erkeklere göre daha yüksek olduğunu bildiren Ersoy, "Temel matematik ve fen bilimleri testlerinde ise erkek adaylar daha yüksek doğru cevap sayısı ortalamasına sahiptir. AYT'deki 11 alt testten 8'inde erkek adayların ortalaması, 3'ünde ise kadın adayların ortalaması daha yüksektir. YDT'de ise Fransızca ve Rusça dillerinde kadın adayların; Arapça, Almanca ve İngilizce'de erkek adayların ortalaması daha yüksektir." açıklamasında bulundu.

- "Evlatlarımızı, öğretmenlerimizi ve ailelerimizi tebrik ediyorum"

ÖSYM Başkanı Ersoy, "Başarı bir ekip işidir. Başta adaylarımız olmak üzere bu sürece katkı sağlayan tüm öğretmenlerimizi, evlatlarımızı en iyi şekilde sınava hazırlayan velilerimizi tebrik ederim. Adaylarımızın başarılarının devamını diliyorum. Ülkemize faydalı vazifelerde bulunacaklarına olan inancım tamdır." ifadesini kullandı.

- "Tercih sürecinde profesyonel destek almalarını kendilerine tavsiye ediyorum"

Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla tercih sürecinin başladığını aktaran Prof. Dr. Ersoy şunları kaydetti:

"2023-YKS tercih işlemleri 27 Temmuz-8 Ağustos tarihlerinde yapılacak. Öncelikle adaylarımız kendilerini tanımalı, ilgi ve yeteneklerini dikkate almalı, tercih etmeyi düşündüğü bölümlerle ilgili meslekleri araştırmalıdır. Yayınladığımız kılavuzdan bölümlere ilişkin bilgileri dikkatlice okumalarını, tercih sürecinde profesyonel destek almalarını kendilerine tavsiye ediyorum. Yapacakları tercihlerin hayırlı olmasını diliyorum."

2023-YKS Sınav Sonuçlarıyla İlgili Sayısal Bilgiler için TIKLAYIN

ZEKİHABER.COM