Eğitimci yazar Salim ÜNSAL X sosyal medya hesabından "Ek tercih en doğru ve en kolay şekilde nasıl yapılır? " sorusuna cevap verdiği blogspot hesabında yayınladığı yazıya buradan ulaşın!

Salim ÜNSAL kaleme aldığı yazıda ek tercihlerle ilgili öğrencilerin cevabını merak ettiği şu soruları da cevaplandırmış oldu: "2023 yks ek tercihi nasıl olacak?", "2023 yks ek tercih sıralama ile mi puan ile mi yapılacak?", "ek tercihte sıralama barajı var mı?", "2023 yks ek tercih yapınca OBP kaybı olur mu","2023 ek tercihte okul birinciliği hakkı var mı?", "ek yerleştirmede kaç tercih hakkı var?", "yks ek tercih yaparken nelere dikkat edilmeli?"

Yazıda, şehit gazi yakını, depremzede ve 34 yaş üstü kadın ek tercih listelerine de ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı ek tercih yapıp fırsatı kaçırmak istemeyen öğrenciler bu yazıyı, paylaşımı kaçırmamalı

"Bu yıl da son tercih işlemi olan ek tercih günlerine geldik. Şu ana kadar hiçbir programa yerleşemeyen adaylar için son bir şans daha var. Her ne kadar çok istediğiniz popüler programlar dolmuş olsa da yeniden hazırlanmaya dayanamam diyenler için üniversiteye adım atmanın belki yeni bir yolu olabilir.

Takvim 12 Eylül Salı başlayacak ve 17 Eylül Pazar sona erecek. 6 günlük zaman dilimi içinde tercihlerinizi yapabilecek ve en son 18 Eylül günü 50 liralık ek tercih ücretini yatırarak başvurunuzun değerlendirmeye alınmasını sağlayacaksınız.
Sizin için kullanışlı bir ek tercih modülü hazırladık ve o modülün nasıl kullanılacağını en ince ayrıntısına kadar linkteki kılavuz dosyada açıkladık. Hemen kullanım kılavuzunu indirip nasıl kullanacağınıza ilişkin bilgileri alabilirsiniz..........

Ek tercihlerin kuralı:

* Ek tercih yapabilmek için 2023 Genel yerleştirmede bir programa yerleşmemiş olmak gerekiyor. Şayet bir programa puanla yerleşmişseniz ek yerleştirme trafiği sizin için kapalı. 

* Ek yerleştirme genel yerleştirmenin aksine sıralarla değil doğrudan puanlarla yapılacak. Zira tercih edeceğiniz programları bu puan kriterine göre seçebileceksiniz.

* Genel yerleştirmede kontenjanını dolduramadığı için puanı oluşmamış ve sıralama barajı olmayan programları puanı hesaplanan tüm adaylar seçebilecek. Ancak programda sıralama barajı varsa puanı oluşmasa bile sadece o barajı geçen adaylar bu programları ek tercih listelerine alabilecekler.

* Genel yerleştirmede kontenjanları dolduğu için taban puanı oluşan programları ise oluşan puandan daha iyi puana sahip adaylar tercih edebilecek. Daha alt puandaki adaylar o programları listelerine alamayacaklar. Hocam virgül fark da önemli mi diye sormayın. Çok önemli...

* Tıp, Diş, Eczacılık, Hukuk, Mimarlık, Mühendislik ve Öğretmenlik programları için kullanılan sıralama barajları ek yerleştirmede de aynen geçerli. O barajların altında kalan adaylar bu programları seçme hakkına sahip olmayacaklar.

* Özel yetenek sınavı ile bir programa yerleşen adaylar isterlerse ek tercih yapabilecekler.

* Ek yerleştirmede yerleşecek adaylar kayıt yaptırsa da yaptırmasa da önümüzdeki yıl OBP kaybına uğrayacaklar.

* Okul birinciliği uygulaması ek yerleştirmede olmayacak. Okul birincilerine ayrı bir değerlendirme yapılmayacak ve okul birinciliği tercih hakkı ek yerleştirmede verilmeyecek.

* Şehit-Gazi yakını, 34 yaş üstü kadın ve depremzede adaylar için ayrılan kontenjanlardaki boşluklara yine bu özel durumdaki adaylar ek tercihte bulunacaklar.  Diğer adayların tercihine açılmayacak. 

* Ek yerleştirmede tercih yapacak her adayın 24 tercih hakkı bulunuyor. Dileyen tek tercih yapabilir, dileyen tüm tercih hakkını kullanabilir.

* Ek tercih bildirimleri de internet ortamında AİS üzerinden ÖSYM'ye bildirilecek. Posta veya e-posta ile tercih bildirimi yapılamayacak.

* Şansınızı artırmak için puan farkı fazla olan programlardan bir liste oluşturmanızı tavsiye ederiz.

* Kontenjanı 1-2 gibi kısıtlı olan programlarla listenizi doldurmak şansınızı azaltan unsurlar arasındadır.

* Yapabileceğiniz azami sayıda tercihi yapmak şansınızı artırır.

* Şansım artsın diye ilgi duymadığınız bir programı tercih listesine almamanızı tavsiye ederiz.

Endemik Yayınları 2024 TYT-AYT Deneme Takvimi Endemik Yayınları 2024 TYT-AYT Deneme Takvimi

* Tercihlerinizi oluştururken seçeceğiniz üniversite ve illerin okuyabileceğiniz ve yaşayabileceğiniz yerler olmasına dikkat etmelisiniz.

* Yurt, barınma, eğitim giderleri ve kişisel giderlerinizi hesaba katarak doğru bir bütçe oluşturup buna uygun tercihler yapmanızı tavsiye ederiz.

Ek tercih en doğru ve en kolay şekilde nasıl yapılır? sorusuna cevap olan yazının devamı için TIKLAYIN

Açılan sayfadaki yazıda şu soruların cevaplarını bulacaksınız:

"Ek Tercih nereden yapılır 2023? YKS ek tercih ücreti ne kadar 2023? Ek tercih kimler yapabilir 2023? Ek yerleştirme tercih ücreti nereye yatırılacak? 2023-YKS ek tercih nasıl yapılır? ek tercih neye göre yapılır 2023? Ek tercih ücreti ne zaman yatırılacak 2023? Ek tercihte puandan yüksek yerler yazılır mı? 2023 ek tercih nasıl yapılır? Ek tercih kimler yapabilir 2023? Ek yerleştirme tercih ücreti nereye yatırılacak? Ek tercihte puandan yüksek yerler yazılır mı? 2023 ek tercih nasıl yapılır?  Ek tercihe kimler girebilir?  Ek yerleştirmede tercih yapabilme kuralları ne? 2023 Üniversite Ek tercihleri ne zaman başlayacak? Ek Tercih yaparken ücret ödenir mi? Ek yerleştirme ücreti ne zaman yatırılacak? 2023 Üniversite tercih ödemeleri nasıl yapılır? 2023 ek tercih ne zaman YKS? "

ZEKİHABER.COM