2026 yılına ait ortalama IQ sıralaması kamuoyuyla paylaşıldı. Çevrim içi test sonuçlarına dayanan ve 1 milyon 212 bin 714 kişinin verilerinin analiz edildiği rapor, dünya genelinde geniş yankı uyandırdı. Listeye göre zirvede Güney Kore yer alırken, Türkiye’nin sıralamadaki yeri ve şehir bazlı performansı dikkat çekti.
Uluslararası ölçekte değerlendirme yapan International IQ Test tarafından hazırlanan “Top 100 Countries by Average IQ 2026” raporu, 1 Ocak 2026’da güncellendi. Çalışma, 2025 yılı boyunca Raven tipi soyut akıl yürütme testini çözen katılımcıların sonuçlarına dayanıyor. Araştırmaya yalnızca en az 100 katılımcıya sahip ülkeler dahil edildi.
Rapora göre 2026’nın en yüksek ortalama IQ değerine sahip ülkesi 106.97 puanla Güney Kore oldu. Güney Kore’yi 106.48 ile Çin ve 106.3 ile Japonya takip etti.
İlk 10’da yer alan diğer ülkeler ise İran, Avustralya, Rusya, Singapur, Moğolistan, Yeni Zelanda ve Vietnam olarak sıralandı. Avrupa ve Kuzey Amerika’dan da birçok ülke listenin üst sıralarında yer aldı.
Araştırmaya göre Türkiye, 97 IQ ortalamasıyla 69’uncu sırada yer aldı. Bu sonuç sosyal medyada geniş şekilde tartışılırken, Türkiye’nin şehir bazlı performansı da dikkat çekti.
Yetkililer, testlerin gönüllülük esasına dayandığını ve sonuçların ülkelerin genel nüfusunu birebir temsil etmeyebileceğini vurguladı. Uzmanlar ayrıca IQ testlerinin zekânın tüm boyutlarını ölçmede tek başına yeterli olmadığını, kültürel ve sosyoekonomik faktörlerin sonuçları etkileyebileceğini belirtti.
2025 raporunda Türkiye’den üç şehir dünya sıralamasında ilk 30’a girmeyi başardı.
Eskişehir, yoğun öğrenci nüfusu ve kültürel dinamizmiyle 15’inci sırada yer aldı.
Ankara, akademik birikimi ve problem çözme kapasitesiyle 19’uncu basamakta gösterildi.
İstanbul ise jeopolitik konumu ve dijital dönüşüm performansıyla 24’üncü sırada listelendi.
Uzmanlar, çevrim içi test verilerinin bilimsel temsiliyet açısından sınırlılıklar taşıdığını hatırlatırken, zekânın çok boyutlu bir kavram olduğuna ve tek bir ortalama değerle değerlendirilemeyeceğine dikkat çekiyor.
Kaynak: Haber Merkezi
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’a yönelik saldırılar kapsamında İran dini lideri Ali Hamaney’in konutunun imha edildiğini açıkladı. Netanyahu, “Ölmüş olabilir” derken, İsrail basını Hamaney’in öldüğünün doğrulandığını iddia etti. İran cephesi ise iddiaları yalanladı. Orta Doğu’da ABD–İsrail–İran hattında tırmanan gerilim yeni bir boyuta taşındı. Binyamin Netanyahu, İran’a yönelik operasyonların sürdüğünü belirterek dikkat çeken açıklamalarda bulundu. “KONUTUNU […]