İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü e-hizmetlerine bir yenisini ekleyerek "İl/İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" hizmetini e-Devlet Kapısına taşıdı. E-devletten ad soyad değişikliği için elektronik yada mobil imza gerekiyor.
17.10.2017 tarihinde 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunununda yapılan düzenleme sonucu kişinin iki yıl içerisinde yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması kaydıyla; Soyadı Kanunu'nun 3'üncü maddesine aykırı yazılan, yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklanan anlam değişlikleri bulunan ad ve soyadları il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilmesinin önü açılmıştı.
6 Aralık 2019 tarihinde Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa eklenen geçici madde ile belirlenen süre 3 yıl daha uzatıldı. Ayrıca maddenin geçerliliği için belirlenen sürenin bitmesi üzerine tekrar bir süre uzatımına gidilmesi ihtiyacı duyulduğu taktirde kanun değişikliğine gidilmeden Cumhurbaşkanlığı makamınca sürenin uzatılabilmesi sağlandı. Bunun yanı sıra maddeye eklenen yeni hüküm ile genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen adlarında mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurullarınca değiştirilebilmesine olanak tanındı.
275.808 kişi soyadını, 121.065 kişi ise ismini düzeltti.
Yapılan bu düzenlemelerle ad ve soyadlarının düzeltilmelerine yönelik mahkemelerin iş yükü azaltıldığı gibi bürokratik süreçlerde kısaltıldı. Bu sayede 2017 yılından bugüne kadar 275.808 kişi soyadını, 121.065 kişi ise ismini düzeltti.
Yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan, genel ahlaka uygun olmayan, toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen ad ve soyadlarının il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilmesine olanak sağlayan uygulamadan vatandaşlarımız 6 Aralık 2022 tarihine kadar faydalanabilecek.
Mobil İmza yada Elektronik İmza gerekiyor
E-devlet üzerinden ad soyad değişikliği için E-devlet portalına mobil İmza yada elektronik İmza ile giriş yapılması gerekiyor.
E-devlet'e giriş yapılınca "ad soyad değişikliğ" aratıp "Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" a tıklayınca Mobil İmza yada Elektronik İmza ile giriş yapılması gerektiği şeklidne bir sayfa açılıyor:"Daha güvenli bir kimlik doğrulama yöntemi gerekiyor...
Kişisel bilgilerinizin güvenliği ve işleminizin hukuken geçerli olabilmesi için bu hizmetten faydalanırken, aşağıda listelenen yüksek güvenlikli kimlik doğrulama yöntemlerinden biri ile ile sisteme giriş yapmalısınız."
Mobil İmza
Elektronik İmza
E-devlete Mobil yada elektronik imza ile giriş nasıl yapılır?
E-devlet ana sayfasındagiriş yaparken hangi yöntemle giriş yapmak istiyorsanız onu seçip gereken adımları uygulamanız yeterli.
Mobil İmza işlemi için gelen talep mesajları için e-Devlet Kapısı tarafından alınan bir ücret bulunmamakta ve işlem operatörünüz tarafından belirlenen tarifeye göre ücretlendirilmektedir.
Mobil İmza Nasıl Alınır?
E-devlet kapısında mobil imza kullanımı için hiçbir ücret talep edilmemektedir. Fakat GSM operatörleri tarafından ücretlendirilmektedir. Mobil imza Türk Telekom, Vodafone ve Türkcell operatörlerinden alınmaktadır.
Türk Telekom'dan mobil imza almak için yetkili Türk Telekom mağazasına imza başvurusu yapılmalıdır. Daha sonra Türk Telekom Mobil İmzalı Sim Kart değişikliği yapılır ve gerekli belgeler sağlanmalıdır. Gerekli olan belgeler şunlardır:
- TC Kimlik Belgesi
- E-güven NES Taahhütnamesi
- Türk Telekom Mobil İmza Bireysel Taahhütnamesi
- Satış sonrası işlem formu
Islak imzanın alınabileceği diğer bir GSM operatörü ise Vodafone olmaktadır. Bunun için noter onaylı doldurulmuş evraklar ile birlikte Vodafone Mağazasına gidilmelidir. Noter onaylı olması gereken evraklar ise TurkTrust Niteliklik Elektronik Sertifika Taahhütnamesi ve kimlik fotokopisidir. Bayide doldurulacak olan evraklar ise ön başvuru formu ve Vodafone Mobil İmza Hizmet Taahhütnamesi olmaktadır.
Diğer bir GSM operatörü Turkcell'dir. Garanti Bankası, Turkcell online işlemler, Dijital Operatör Uygulaması veya Turkcell mağazalarından başvuru yapılabilir. Turkcell'den başvuru yapabilmek için 532 numaralı Müşteri hizmetleri aranmalı ve TC kimlik numarası ile ön başvuru yapılmalıdır.
Türkcell ön başvurunun yapılabilmesi için vatandaşların kimlik bilgilerinin yanında olması gerekir. Ön başvuruda kullanıcıların adı, soyadı ve vatandaşlık numarası ile beraber doğum yeri, doğum tarihi ve Turkcell hattının bildirilmesi gerekir. Başvuru için ise ehliyet, pasaport veya nüfus cüzdanı ile Türkcell Mağazalarına başvurarak Turkcell Mobil Islak İmza Sertifika Sahibi Taahhütnamesi imzalanmalıdır.
Mobil İmza Ücreti Ne Kadar?
Mobil imza GSM operatörleri tarafından ücretlendirilmiştir. Turkcell operatörü bu hizmet için aylık 6 TL ücret talep etmektedir. Diğer bir operatör olan Türk Telekom ise bir defaya mahsus 4 TL işlem ücreti ve 8 TL sim kart ücreti talep etmektedir. Bu hizmet için ise aylık olarak 4.85 TL ücret istemektedir. Vodafone ise faturalı hatlardan aylık 5 TL, ön ödemeli hatlardan ise 1.5 TL talep etmektedir.
ZEKİHABER.COM