MEB liselerde birinci ve ikinci dönem yazılıları ile ilgili detayları resmi yazılı ile duyurdu.Bu yazıyla lise öğrencilerinin yazılı ile ilgili marak ettiği;"yazılıların kaç dakika olacağı","ne zaman yapılacağı","hangi tarihe kadar işlenen konulardan soru sorulacak","hangi konulardan soru sorulacak" vb hususlar belli oldu.
Bilindiği üzere 2020-2021 eğitim öğretim yılının ikinci döneminin 15 Şubat Pazartesi günü yüz yüze başlayacağı belirtilmiş ancak Covid 19 salgınının seyrinde yaşanan gelişmeler sebebiyle Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısında eğitim kurumlarında yüz yüze eğitime kademeli olarak geçilmesi kararlaştırılmıştır.
Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Liselerde İkinci Dönem Yüz Yüze Eğitim ve Diğer Uygulamaların nasıl yapılacağına ilişkin bir açıklama yayınlamıştır.
Yapılan açıklamada belli başlı sınıflarda 1 Mart 2021’den itibaren yüz yüze eğitime geçileceği (seyreltilmiş şekilde) ve katılımın isteğe bağlı olup devam zorunluluğunun olmayacağı vurgulanmıştır. 1 Mart 2021’den itibaren yapılacak yüz yüze eğitimde haftada en az 16, en fazla 24 saat olacak şekilde öğrencinin ihtiyaçları dikkate alınarak ders saati planlaması yapılabilecektir.
Ayrıca MEB tarafından 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının birinci döneminde sınav yapılamamış derslerin sınavlarının 15 Şubat 2021 tarihinden sonrasına ertelendiği bildirilmişti. Bu kapsamda ilk dönem yapılamayan sınavların eğitim kurumlarında yüz yüze yapılacağı belirtilmiş ve sınavların takvimi 1 Mart 2021’den itibaren 2 haftayı geçmeyecek şekilde planlanması istenmiştir.
I.dönem yapılamayan sınavların kapsamı, 1 Kasım 2020 tarihine kadar işlenen konular ile sınırlı tutulacağı ve sınav süresinin 40 dakika olacağı açıklanmıştır. Sınav tarihlerinin ise öğrencilere en az bir hafta öncesinden öğrencilere duyurulacağı ve e-Okul Sistemine işleneceği bildirilmiştir.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından resmi ve özel öğretim kurumlarına gönderilen yazı;
1. 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemi, 15 Şubat 2021 Pazartesi gününden itibaren uzaktan eğitim ile başlayacak, 01 Mart 2021 Pazartesi günü itibarıyla da 12. Sınıflarda seyreltilmiş sınıf uygulaması ile yüz yüze eğitime geçilecektir.
2. Yüz yüze eğitimle yürütülecek eğitim ve öğretim faaliyetlerine katılım isteğe bağlı olup devam zorunluluğu aranmayacaktır. Ancak eğitim kurumunun öğrencilerin okula devamını takip edebilmesi ve bu kapsamda gerekli önlem ve tedbirleri alabilmesi amacıyla yüz yüze eğitim faaliyetlerine katılmayacak olan öğrenciler için velileri tarafından, Covid-19 salgını kapsamında herhangi bir nedenle öğrencisini yüz yüze eğitim için eğitim kurumuna göndermek istemediğine ilişkin talebini bir dilekçe ile eğitim kurumu müdürlüğüne iletmesi gerekecektir.
3. 12. sınıflarda 01 Mart 2021 Pazartesi günü itibarıyla yüz yüze yapılacak dersler, öğrencilerin merkezi sınavlara ilişkin beklenti ve ihtiyaçları da dikkate alınarak haftada en az 16, en fazla 24 saat olacak şekilde eğitim kurumu müdürlüklerince belirlenerek planlanacaktır.
4. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında birinci dönem itibarıyla işletmelerde beceri eğitimine devam edenler ile ikinci dönemde devam etmek isteyenlerin durumları değerlendirilerek 15 Şubat 2021 Pazartesi gününden itibaren söz konusu eğitime devam etmeleri sağlanacaktır.
5. Yüz yüze eğitim ve öğretimin devam edeceği süre ile ölçme ve değerlendirme uygulamaları sürecinde barınma ihtiyacı olan öğrenciler, talep etmeleri hâlinde, durumlarına uygun paralı/parasız yatılı olarak ilgili mevzuat hükümlerine göre okul pansiyonlarından yararlandırılacak olup sınavlar, pansiyonu bulunan eğitim kurumlarında pansiyonda yoğunluk oluşturmayacak şekilde planlanacaktır. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ile güzel sanatlar ve spor liselerinde öğrenim gören öğrencilerin barınma talepleri ise kayıtlı oldukları program türü ile alan/dalının bulunduğu okulların pansiyonlarında karşılanacaktır.
6. Yüz yüze planlanmayan 12. sınıf dersleri ile diğer sınıfların dersleri uzaktan eğitim kapsamında yürütülecek, öğrenciler ölçme ve değerlendirme uygulamalarında yüz yüze ve uzaktan eğitim kapsamında işlenen derslerin tüm konularından sorumlu olacaklardır.
7. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı ortaöğretim kademesinde eğitim veren özel eğitim okulları ve diğer okullar bünyesindeki özel eğitim sınıflarında da 15 Şubat 2021 Pazartesi gününden itibaren uzaktan eğitime başlanacaktır. 01 Mart 2021 Pazartesi gününden itibaren ise bahsi geçen ortaöğretim kademesindeki tüm özel eğitim okulları ve tüm özel eğitim sınıflarında haftada 5 (beş) gün yüz yüze eğitime geçilecektir. Bilim ve sanat merkezleri de programları dâhilinde yüz yüze eğitime geçeceklerdir. Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla öğrenim gören öğrencilerimizin sınıf seviyelerine göre destek eğitim odası eğitim faaliyetleri yüz yüze/uzaktan başlayacaktır.
8. İlgi (e) yazımız ile 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının birinci döneminde sınav yapılamamış derslerin sınavlarının 15 Şubat 2021 tarihinden sonrasına ertelendiği bildirilmişti. Bu kapsamda;
a) Sınavlar, eğitim kurumlarında yüz yüze yapılacaktır.
b) Ortaöğretim kurumlarının tüm sınıf seviyelerinde birinci döneme ilişkin yapılamayan sınavların takvimi, 01 Mart 2021 tarihinden itibaren iki haftayı geçmeyecek şekilde eğitim kurumu alan zümre başkanları kurulunca belirlenip planlanacak, eğitim kurumu müdürlüklerince gerekli tedbirler alınarak sınavların uygulanması sağlanacak ve birinci döneme ilişkin tüm iş ve işlemler 19 Mart 2021 Cuma gününe kadar e-Okul sistemine işlenerek tamamlanacaktır.
c) Birinci dönemde yapılamayan sınavların kapsamı, 01 Kasım 2020 tarihine kadar işlenen konular ile sınırlı tutulacaktır.
ç) Sınavlara ilişkin hususlar, dersin öğretim programında yer alan ölçme ve değerlendirme esasları da dikkate alınarak alan zümre öğretmenleri kurulunca belirlenip kararlaştırılacaktır.
d) Her bir sınav, atölyelerdeki uygulama sınavları gibi zorunlu hâller dışında, bir ders saati (40 dakika) süre verilerek uygulanacak ve sınav soruları bu süreye uygun olarak hazırlanacaktır. Öğrenci hareketliliğini asgari düzeyde tutmak amacıyla bir günde her bir öğrenci için iki dersten, zorunlu hallerde en fazla üç dersten sınav yapılabilecektir.
e) Sınav tarihleri en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulacak ve e-Okul Sistemine işlenecektir.
f) Sınavlar, Covid-19 salgını kapsamında başta temizlik, maske ve fiziki mesafe kuralları olmak üzere alınan önlem ve tedbirlere uygun bir şekilde yapılacaktır.
9. İlgi (a) Yönetmelik hükümleri doğrultusunda yapılması gereken sorumluluk sınavlarına yönelik olarak;
a) İlgi (f) yazımızda da belirtildiği üzere, 2020 YKS sonucunda bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ve geçici kayıtları yapılan ancak sorumlu dersi bulunduğu için ortaöğretim kurumlarından mezun olamamış öğrenciler ile sorumlu dersi bulunduğu için ortaöğretim kurumlarından mezun olamamış diğer öğrencilerin sorumluluk sınavları, 22-26 Şubat 2021 arasında yapılacak olup sınavlarda başarılı olanların mezuniyetleri ile diplomalarının düzenlenip teslim edilmesine ilişkin iş ve işlemler en geç 05 Mart 2021 tarihine kadar tamamlanacaktır.
b) Sorumlu olarak sınıf geçen diğer öğrencilerin ilgi (a) Yönetmelik hükümleri doğrultusunda yapılması gereken sorumluluk sınavları, eğitim kurumu müdürlüklerince 01-31 Mart 2021 tarihleri arasında tamamlanacak şekilde planlanacaktır.
c) İlgi (a) Yönetmeliğin “Hazırlık sınıfında yeterlilik sınavı ve 9 uncu sınıfa geçiş” başlıklı 60 ıncı maddesi kapsamında ders yılının ilk haftası içinde yapılması gereken birinci yabancı dil dersi ile Türkçe dersinin yeterlilik sınavları kapsamında ilgi
(ç) yazımız gereğince 22-30 Haziran 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen yeterlilik sınavlarında başarısız olan öğrenciler, yine aynı usulle 01-31 Mart 2021 sorumluluk sınavı döneminde de yeterlilik sınavına alınacaktır. Yapılacak sınavlarda 50 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacaktır.
10. İller arası hareketliliğin azaltılması amacıyla yüz yüze eğitim kapsamına alınmayan sınıflar düzeyindeki öğrenciler, istemeleri hâlinde, KKTC dâhil bulundukları yerleşim yerlerindeki öğrenim gördükleri okul ile aynı okul türündeki eğitim kurumlarında, aynı okul türü bulunmaması hâlinde aynı program uygulayan resmî ve özel okullarda sınavlara girebileceklerdir. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ile güzel sanatlar ve spor liselerinde ise öğrencinin bulunduğu yerleşim yerlerine yakın il/ilçelerde bulunan kayıtlı olduğu okulla aynı okul/program türü/alan/dalı bulunması şartıyla sınavlara girebileceklerdir. 11. 10 uncu madde kapsamında, okulların gerekli hazırlık ve planlamaları yapabilmesi için öğrenci velileri, 26 Şubat 2021 Cuma gününe kadar sınava girilecek dersleri de belirterek bu konudaki taleplerini ikametlerinin bulunduğu ildeki ilgili okul müdürlüğüne bir dilekçe ile bildirecek, öğrencilerin öğrenim gördüğü okul müdürlüğünü de bu konuda bilgilendirecektir. Bu durumdaki öğrencilerin sınava girdikleri derslere ilişkin aldıkları puanlar sınava girilen okul müdürlüğünce öğrencilerin kayıtlarının bulunduğu okullara elektronik ortamda ivedilikle bildirilecek ve sınav evrakları da ilgili okul müdürlüğüne ulaştırılacaktır.
12. 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemine ilişkin puanlar, haftalık ders saati sayısına bakılmaksızın, öğrencinin; her dersten sınav puanı, performans çalışması puanı ve derse katılıma ilişkin performans puanı ile öğrenciye dersi ve konusu birinci dönem belirlenip verilen ve öğrencinin ikinci dönem ders öğretmenine teslim etmesi gereken proje ödevi puanı ile belirlenecektir.
13. 2020-2021 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemine ilişkin olarak yapılacak birinci sınavlarla ilgili takvim, eğitim kurumu alan zümre başkanları kurulunca 16 Nisan 2021 tarihine kadar tamamlanacak şekilde bu yazının 8. maddesinin (b) ve (c) bentleri dışında kalan genel hususları çerçevesinde planlanacak ve eğitim kurumu müdürlüklerince sınavların uygulanması sağlanacaktır.
14. Kendisinde veya birlikte kaldığı aile bireylerinden herhangi birinde kronik hastalık bulunan öğrenciler, okul içinde uygun bir zamanda ve izole bir ortamda sınava alınacaktır.
15. Herhangi bir nedenle sınavlara katılamayan ve okul yönetimince mazereti uygun görülen öğrenciler ilgi (a) Yönetmelik hükümleri çerçevesinde ilgili alan zümre öğretmeninin belirleyeceği tarihte sınava alınacaktır.
16. Ortaöğretim kurumlarında, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı ikinci dönem başında ilgi (b) ve (c) Yönergeler doğrultusunda yapılması gereken;
a) Öğretmenler Kurulu 15 Şubat 2021,
b) Eğitim Kurumu Alan Zümreleri 16 Şubat 2021,
c) Eğitim Kurumu Alan Zümre Başkanları Kurulu 17 Şubat 2021,
ç) İlçe Alan Zümreleri 18 Şubat 2021,
d) İl Alan Zümreleri 19 Şubat 2021 tarihlerinde,
e) Diğer kurullar ise takvimine uygun olarak, eğitim kurumu/ilçe/il millî eğitim müdürlüklerince planlanarak çevrim içi olarak yapılacaktır denilmiştir.
LİSELERDE YÜZ YÜZE VE UZAKTAN EĞİTİME İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
1. Ortaöğretim kurumlarında yüz yüze eğitim ne zaman başlıyor?
2020-2021 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemi 15 Şubat 2021 Pazartesi gününden itibaren uzaktan eğitim ile başlayacak olup 01 Mart 2021 Pazartesi günü itibarıyla da 12. sınıflarda yüz yüze eğitime geçilecektir.
2. Yüz yüze eğitime katılım zorunlu olacak mı?
Yüz yüze eğitimle yürütülecek eğitim ve öğretim faaliyetlerine katılım isteğe bağlı olup devam zorunluluğu aranmayacaktır. Ancak eğitim kurumunun öğrencilerin okula devamını takip edebilmesi ve bu kapsamda gerekli önlem ve tedbirleri alabilmesi amacıyla yüz yüze eğitim faaliyetlerine katılmayacak olan öğrenciler için velileri tarafından, Covid-19 salgını kapsamında herhangi bir nedenle öğrencisini yüz yüze eğitim için eğitim kurumuna göndermek istemediğine ilişkin talebini bir dilekçe ile eğitim kurumu müdürlüğüne iletmesi gerekecektir.
3. Yüz yüze eğitimde 12 nci sınıflara kaç saat ders verilmesi planlanıyor?
12. sınıflarda 01 Mart 2021 Pazartesi günü itibarıyla yüz yüze yapılacak dersler, öğrencilerin merkezi sınavlara ilişkin beklenti ve ihtiyaçları da dikkate alınarak haftalık ders çizelgelerindeki ders ve ders saatlerine uygun bir şekilde haftada en az 16, en fazla 24 saat olacak şekilde eğitim kurumu müdürlüklerince belirlenerek planlanacaktır.
4. İkinci dönemde de işletmede beceri eğitimine devam edilebilecek mi?
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında birinci dönem itibarıyla işletmelerde beceri eğitimine devam edenler ile ikinci dönemde devam etmek isteyenlerin durumları değerlendirilerek 15 Şubat 2021 Pazartesi gününden itibaren söz konusu eğitime devam etmeleri sağlanacaktır.
5. Okul pansiyonları açılacak mı?
Yüz yüze eğitim ve öğretimin devam edeceği süre ile ölçme ve değerlendirme uygulamaları sürecinde barınma ihtiyacı olan öğrenciler, talep etmeleri hâlinde, durumlarına uygun paralı/parasız yatılı olarak ilgili mevzuat hükümlerine göre okul pansiyonlarından yararlandırılacak olup sınavlar, pansiyonu bulunan eğitim kurumlarında pansiyonda yoğunluk oluşturmayacak şekilde planlanacaktır. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ile güzel sanatlar ve spor liselerinde öğrenim gören öğrencilerin barınma talepleri ise kayıtlı oldukları program türü ile alan/dalının bulunduğu okulların pansiyonlarında karşılanacaktır.
6. 12 inci sınıfların yüz yüze yapılamayan dersleri ile diğer sınıfların dersleri nasıl yapılacak?
Yüz yüze planlanmayan 12. sınıf dersleri ile diğer sınıfların dersleri uzaktan eğitim kapsamında yürütülecek, öğrenciler ölçme ve değerlendirme uygulamalarında yüz yüze ve uzaktan eğitim kapsamında işlenen derslerin tüm konularından sorumlu olacaklardır.
7. Ortaöğretim kademesindeki özel eğitim okulları ne zaman açılacak?
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı ortaöğretim kademesinde eğitim veren özel eğitim okulları ve diğer okullar bünyesindeki özel eğitim sınıflarında da 15 Şubat 2021 Pazartesi gününden itibaren uzaktan eğitime başlanacaktır. 01 Mart 2021 Pazartesi gününden itibaren ise bahsi geçen ortaöğretim kademesindeki tüm özel eğitim okulları ve tüm özel eğitim sınıflarında haftada 5 (beş) gün yüz yüze eğitime geçilecektir.
8. Birinci dönemde sınav yapılamayan derslerden sınav yapılacak mı?
Ortaöğretim kurumlarının tüm sınıf seviyelerinde birinci döneme ilişkin yapılamayan sınavlar, 01 Mart 2021 tarihinden itibaren iki haftayı geçmeyecek şekilde eğitim kurumu alan zümre başkanları kurulunca belirlenip planlanacak ve Covid-19 salgını tedbirlerine uygun bir şekilde okullarda yüz yüze yapılacaktır.
9. Sınavlar I. dönemin tamamını mı kapsayacak?
Birinci dönemde yapılamayan sınavların kapsamı, 01 Kasım 2020 tarihine kadar işlenen konular ile sınırlı tutulacaktır.
10. Geçtiğimiz dönemlerden başarısız dersi olan ve sorumlu geçen öğrencilere de sınav yapılacak mı?
Kazandıkları üniversitelere diplomalarını beyan etmek zorunluluğu olan ve sorumluluğu bulunan öğrencilerimiz 22-26 Şubat tarihleri arasında , geçtiğimiz dönemlerden başarısız dersi olan ve sorumlu geçen öğrencilerimizin
sorumluluk sınavları ise 01-31 Mart 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.
11. Devam ettiği eğitim kurumunun bulunduğu yerden farklı bir yerde ikamet eden öğrenciler, sınavlara nasıl girecekler? Yolculuk yapmaları salgın hastalık açısından risk oluşturmaz mı?
İller arası hareketliliğin azaltılması amacıyla yüz yüze eğitim kapsamına alınmayan sınıflar düzeyindeki öğrenciler, istemeleri hâlinde KKTC dâhil, bulundukları yerleşim yerlerindeki öğrenim gördükleri okul ile aynı okul türündeki eğitim kurumlarında, aynı okul türü bulunmaması hâlinde aynı program uygulayan resmî ve özel okullarda sınavlara girebileceklerdir.
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ile güzel sanatlar ve spor liselerinde ise öğrencinin bulunduğu yerleşim yerlerine yakın il/ilçelerde bulunan kayıtlı olduğu okulla aynı okul/program türü/alan/dalı bulunması şartıyla sınavlara girebileceklerdir.
12. 2020-2021 eğitim ve öğretim yılına ait dönem puanları nasıl oluşturulacak?
2020-2021 eğitim ve öğretim yılının birinci dönemine ilişkin puanlar, haftalık ders saati sayısına bakılmaksızın, öğrencinin; her dersten sınav puanı, performans çalışması puanı ve derse katılıma ilişkin performans puanı ile birlikte belirlenecektir.
13. İkinci dönemde sınav yapılacak mı?
2020-2021 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemine ilişkin yapılacak birinci sınavlar 16 Nisan 2021 tarihine kadar tamamlanacak şekilde planlanacak ve eğitim kurumu müdürlüklerince sınavların yüz yüze uygulanması sağlanacaktır.
14. Herhangi bir nedenle sınavlara giremeyen öğrenciler için bir planlamanız var mı?
Herhangi bir nedenle sınavlara katılamayan ve okul yönetimince mazereti uygun görülen öğrenciler, alan zümre öğretmeninin belirleyeceği tarihte sınava alınacaktır.
15. Kendisinde veya birlikte kaldığı aile bireylerinde kronik hastalığı bulunan öğrenciler sınavlara nasıl girecekler?
Kendisinde veya aile bireylerinde kronik hastalık bulunan öğrenciler, okul içinde uygun bir zamanda ve izole bir ortamda sınava alınacaktır.