Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür depremle ilgili merak edilen görüşünü twitter üzerinden açıklama yaparak dile getirdi.
Naci Görür sosyal medya hesabından:"Arkadaşlar, geçmiş olsun. Depremi Saat 04:30’dan beri takip ediyorum. Daha sonra bilgi vereceğim. Şu ana kadar malum şeyler oluyor. Biliyorsunuz deprem olur olmaz medyaya çıkmama kararım var. Sevgiyle
Sarıdere-Gölyaka/Düzce’de 6,0 deprem oldu. 1999 depremleri KAF’ın bu kesimini Bolu Tüneline kadar kırmıştı. Biz bu hattın Bolu kesiminin de kırılmasını beklediğimize dair bir tweet atmıştık.Bugünkü deprem muhtemelen Gölyaka-Sarıdere arasında kırılmamış KD-GB uzanımlı kısımda oldu.
Arkadaşlar, Düzce’de olan bugünkü deprem ile bu yörede enerjinin büyük ölçüde boşaldığını düşünüyorum. Ancak Bolu Dağı Tüneli ile Bolu güneyi arasında, KAF’a bağlanan hat henüz kırılmadığı için bu kesim riskli bölge olarak düşünülmelidir. Sevgiyle
İlerleyen saatlerde şu açıklamaları yaptı:
Arkadaşlar, biraz Düzce depremi üzerinde dertleşelim: 1) Bu sabah olanların daha önceki deprem zamanlarıyla farkı var mı? Deprem oluyor, insanlarımız dışarıda, insanlar korku içinde. Medya depremci peşinde, ekranda sıra sıra konuşmacılar. Deprem yerinde yöneticilerimiz. Hasar ve kayıp ile ilgili açıklamalar yapıyorlar. Birkaç saat sonra deprem unutuluyor ve hiçbirşey olmamış gibi tekrar evlerimize giriyoruz. Bir iki gün sonra da gündem tamamen değişiyor. Halbuki ne beklersiniz? O depremden sonra deprem hazırlıklarının hızlanmasını değil mi? Hayır, öyle olmuyor. Depremden hemen sonra tlfnumun kilitlenmesine rağmen ben medyaya çıkmıyorum. Amacım, depremde değil depremden önce de sonra da bu afeti gündemde tutalım, yapılan hazırlıkları takip edelim, talepkar olalım, örgütlenip can güvenliğimizin sağlanmasını isteyelim. Bu gün can kaybımız olmadı ama yarin binlerce olmayacağını kim garanti edebilir, 2) Bugünkü Düzce depremi 1999 Gölcük ve Düzce depremleri sırasında KAF’ın kırılmamış bir kesimi üzerinde oldu (Bknz Harita). Böylece Düzce ve batısında KAF enerjisinin büyük bir kısmını boşalttı. 1999 depremlerinde KAF Bolu tüneline kadar kırılmıştı. Hala daha Bolu tüneli ile Bolu kenti ve ovası arasındaki fay kolunda kırılma olmadı. O nedenle Bolu ve güneyi riskli bir bölge olarak algılanmalı ve IRAP planı ciddiyetle uygulanmalıdır. 3) Düzce depremi bize bazı şeylerin önemini hatırlattı. a-1999 Düzce depremi yerbilimciler tarafından 3 ay önceden ön görüldü ve alarm verildi. Yapılan hazırlıklar sayesinde 1999 Kasım ayında olan depremde az hasar ve can kaybı oldu, b-1999’dan sonra Düzce’de yapılan binalar yönetmeliklere uygun yapıldı ve bu nedenle de bugünkü depremde fazla hasar alınmadı. Bu açıklamalardan 2 sonuç çıkıyor: Evlerinizi deprem güvenli inşa ederseniz depremde fazla yara almazsınız. Bilim insanlarını ciddiye alır, öngörüleri doğrultusunda hazırlık yapar, önlem alırsanız, insanlarımızın can güvenliğini sağlarsınız. "
Naci Görür'ün açıklamalarına bir fotoğrafla birlikte şöyle bir yorumu dikkat çekiciydi:"Naci bey bursa birkaç gündur böle hava dan ötürü ben tahmin ettim bu hava beni hep ürkütür"