Sınavlarda yaşanan Stresi Nasıl Yenebiliriz?

Herkes sınavlarda büyük bir stresle baş başa kalıp onu yok etmeye mutlaka çalışmıştır. O anda heyecandan belki yanlış anladığımız sorular ile masanın önünde olma fikri kalbinizi fazlaca çarpmasını sağlıyor ve vücut ısınızı terletmeye kadar gidiyor değil mi? Rahat olun! Yaşanılan korku halini ve sınav stresini kolay stres düşürme yöntemleri kullanarak üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz.

Nefes alıp vermenin sade ve kolay sanatını aklınıza getirin. Birkaç kez ağır nefes almaya çalışın ve hafızanız verdiğiniz nefes ile beraber gevşemesini sağlayın. Kolay bir meseledir ama sınav stresi ortaya çıktığı zaman kolaylıkla aklınızdan geçeni yapabilirsiniz.

Pozitif düşünceler aklınıza getirin.

Gireceğiniz sınavdan güzel sonuç almanıza mani olacak en iyi husus, negatif şeyler aklınıza getirerek kendinizi panik haline sokmanız olacaktır. Pozitif şeylere kendinizi odaklayın. Bunu başarabileceğinize kendinizi inandırın. Unutmayın ki bir şeye siz inanmıyorsanız onu başaramazsınız. Önemli olan hedefe odaklanmanızdır. Siz kendinize inanırsanız herkes size inanır. Şunu da söylemek gerekir ki gireceğiniz sınavdan yüz üzerinden yüz almayı başaramazsanız bu durum dünyanın sonu olmadığı durumunu unutmayın hatta aklınıza getirin bu düşünceyi.

Egzersiz için kendinize fırsat verin ve zaman ayırın.

Beyin fonksiyonunuzu gelişmesinin önemli bir yolu, vücudunuzun bu bölümündeki kan akışını geliştirmeniz olacaktır. Egzersiz bu konu için mükemmel bir yol olacaktır. Egzersiz, vücudunuzda bulunan endorfin durumunu da iyi seviyelere getirerek duygusal stres durumunuzu az bir hale gelmesine de katkı sağlar.

Aşırı derecede çalışmayın.

Sınav stresiniz varken bir de bunun üstüne sahip olduğunuz her boş vakitte ders için boğulmayın. Bütün temel konuların temelini attığınıza ve konuyu en güzel şekilde öğrendiğiniz konusunda net bir şekilde emin olmayı düşünüyorsunuzdur. Bununla alakalı problem şu olacaktır ki, eğer beyninize bir ara dinlenme için fırsat vermezseniz, o zaman kazandığınız bilgiyi kısa zamanlı bellekten uzun süreli belleğe taşıma aşaması etkilenecektir. Şunu belirtelim ki beyniniz güç kaybederse yani yorulur ise, fonksiyonları da bununla beraber zayıflayacaktır. Çalışma sürenizi daha kısa seanslar halinde programlı bir şekilde uygulayarak şahsınıza beyin gücü üretebilirsiniz. Süreniz varken planlı gidin ki çalışmanız için lazım gelen zamanınız olsun.

Sınav stresinin üstesinden gelebilmeniz akademik kariyer durumunuzda daha başarılı olabilmenize yardım eder. Zihin durumunuzu pozitif bir yerde bulundurmak için şahsınıza gereksinimiz olan mola sürelerini vermeyi unutmayın. Patlarca bir şekilde çalışmak size sınav zamanında istediğiniz başarıyı sunmaya yetmez. Planlı ve motive bir şekilde hazırlanın. Sınav zamanında ise az veya çok bir şekilde o sıraya oturduysanız elinizden gelen her şeyi yapın. Sanki çok çalışmış gibi motive edin kendinizi. Bir dakikanızı bile boşa harcamadan sakin ve stressiz bir şekilde karşınıza çıkan soruları cevaplayın. Hiçbir şey imkansız değildir. Sınav stresi yüzünden en iyi bildiği bir konuda yanlış yapan binlerce insan var. Siz bu konuda tabiri caizse kendinizi dizginleyin ve elinizden geleni yapın. Ayrıca sınav anında sık sık saate bakmayın. Belirli aralıklarla saate bakın. Çünkü sık sık saate bakmak sizi strese sokabilir. Bu önemli konulara dikkat edin ve sınavdan alnınızın akıyla çıkın. Şunu da unutmayın hiçbir şey sizden önemli değil.

ZEKİHABER.COM