Öne Çıkanlar 3.sınıf ingilizce sayfa 101103 4.sınıf MEB sayfa 102 yaz tatili kısaldı mı Kar yağışı aralık ayı lgs matematik

Bu haber kez okundu.

Uzaktan Bağlantı-Eğitim Programı Zoom Kullanımı ve Ayarları

Uzaktan eğitim ve evden çalışma sistemi hayatımıza girince çoğu insan ve çoğu öğretmen görüntülü görüşmelerini, derslerini Zoom video konferans yazılımı üzerinden yapmaya başladılar. Uzaktan görüntülü görüşme yazılımı olduğu için esasen ders işleme için özel opsiyonlar içermemektedir. Eğitim amaçlı kullanılacak Microsoft teams, Google Classroom, Hangouts gibi başka yazılımlar mevcuttur.

Zoom, deneme sürümü 40 dk. civarında bir görüşmeyi ücretsiz olarak sunmaktadır. Bu da binlerce insanın bu programı ayarlarını doğru şekilde düzenlemeden sorgusuzca kullanmasına sebep olmuştur. Ama kullandıkça sistemin güvenlik açısından bir çok sorunu ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu yazımda, özellikle öğretmenlerden gelen Zoom hakkında en çok sorulan soruların cevaplarını ve kullanım ipuçlarını sizlerle paylaşıyorum.

Soru 1: Uygulama dili Türkçe olarak ayarlayabilir mi?

Cevap 1: Uygulama dili seçeneklerinde maalesef Türkçe seçeneği yoktur. Uygulamayı şimdilik ingizlizce olarak kullanmak zorundasınız.

İpucu 1: Google Chrome üzerinden sağ tuşa tıklayarak sitenin dilinin çevrilmesini isteyebilirsiniz ama bu tam olarak çeviri olmayacaktır.

Soru 2:Görüntülü görüşmeler 40 dakikadan fazla sürede olabilir mi?

Cevap 2: Uygulamanın orijinal sürümünde herhangi bir şekilde zaman kısıtlaması yoktur. Deneme sürümünde çoklu görüşmeler için 40 dakikalık bir zaman kısıtlaması mevcuttur. Deneme sürümü kullanan kullanıcılar bu kısıtlama ile karşılaşmaktadır. Orijinal sürüme geçmeden zaman kısıtlaması kalkmaz.

İpucu 2: Yapacağınız görüşmeleri, dersleri 40 dakikalık bölümlere ayırabilir ve bu ayrılan her bölüm için ayrı ID tanımlayarak yeni bir uygulama başlatmış gibi görüşmeye devam edebilirsiniz.

Soru 3: Grupsal görüşmeler yapılabilir mi?

Cevap 3: Kullanılan ücretsiz deneme sürümlerinde grupsal görüşmeler yapmak mümkün değildir.

Soru 4: Aynı ID ile farklı zamanlarda yayın yapılabilir mi?

Cevap 4: Toplantınızı "Personal ID" seçerek yaparsanız daha sonra yapacağınız tüm yayınların linki aynı olacaktır.

İpucu 4: Güvenlik açısından personal ID kullanımını risk içermektedir. Çünkü başka kişilerin bu link üzerinden yayını izleme imkanı vardır.

Soru 5: Kişiler toplantıya bağlanamadı. Bağlantıda "please wait for the host to start this meeting" uyarısı çıkıyor. Ne yapmalıyım?

Cevap 5: Ana yayını yapacak Host kişisi giriş yapmadığı zaman bu uyarı çıkar. Yayın için bekleme zamanı.

Soru 6: Kişinin görüntüsünü ekranın ortasına nasıl sabitleyebiliriz?

Cevap 6: Ekranın yukarısında görünen görüntülerden istediğinizin üstündeki ayar menüsünden pin video seçeneğini tıklayarak görüntüyü ekran ortasında sabitleyebilirsiniz.

Soru 7: İzleme yapanların ekrana bir şey yazmasını nasıl engelleyebiliriz?

Cevap 7: Ekranın alt kısmında bulunan araç çubuğunun en sağ tarfında remote kontrol yanında "... More" seçeneği vardır. Oraya gidip tıkladığınızda çıkacak sekmelerden "Diasable participants annotation" seçeneğini seçiniz. Bu seçim sonrasında katılımcılar paylaşımda bulunamayacaktır.

İpucu 7: Kullanım güvenliği için öğretmenlerin yayın öncesi bu seçeneği kapatması ders işleme için iyi olacaktır.

Soru 8: İzleme yapanların ses ayarları ile oynamasını nasıl engelleyebiliriz?

Cevap 8: Participants sekmesi altında seçeneklerden "Mute all" tıkladığınızda, ortaya çıkacak uyarıda bulunan "Allow participant unmute themselves" seçeneğini kaldırmalısınız. Böylelikle izleyicilerden herhangi birinin sesle oynaması engellenmiş olur.

İpucu 8: Kullanım güvenliği için öğretmenlerin yayın öncesi bu seçeneği kapatması ders işleme için iyi olacaktır.

Soru 9: Bilgisayarda planlama (Schedule Meeting) yapmadan görüntülü toplantı/ders yayını yapamaz mıyız?

Cevap 9: Schedule Meeting üzerinden planlama yapmak yayın için şart değildir. Plan yapmanız yayın yapılacak linklerin önceden katılımcılara yollanması için kolaylık sağlar. Oluşturduğunuz anlık linkleri katılımcılara verdiğiniz anda yayına katılabilirler.

Soru 10: Toplantı/Ders yayınını oluşturduktan sonra katılımcıları yayına nasıl ekleyebiliriz? Kişileri tek tek eklememiz gerekir mi?

Cevap 10: Hayır, katılımcıları siz eklemiyorsunuz. Göndermiş olduğunuz link üzerinden isteyen herkes bu link üzerinden yayına katılabilir.

İpucu 10: Kullanım güvenliği için yayını yapanların / öğretmenlerin yayınlarını şifreleyerek yapmasıdır. Aksi takdirde istem dışı linke sahip herkes bu yayını izleyebilir, kayıt altına alabilir.

Soru 11: Ses yayına gitmiyor. Ne yapabiliriz?

Cevap 11: Yayına/derse katılım yapıldığında ekranın alt kısmında bulunan araç çubuğunun en sol tarafında kulaklık işareti vardır. O işarete tıklayarak mikrofon resminin çıkmasını sağlayınız.

Soru 12: Power point sunumları, PDF. Dosyalarını ekran üstünden nasıl paylaşabiliriz?

Cevap 12: Ekranın alt kısmında bulunan araç çubuğu üstünde bulunan "Share Screen" seçimi yaparak ekran üzerinde kullandığınız her şeyi yayına katılanlarla paylaşmış olursunuz.

Soru 13: Katılımcıların kontrol dışı ekran paylaşımı yapmasını nasıl engelleyebiliriz?

Cevap 13: Ekranın alt kısmında bulunan araç çubuğu üstünde bulunan "Share Screen" sekmesi altında "Advanced Sharing Options..." sekmesi bulunmaktadır. Bu sekmeyi açtığınızda "Who can share" seçeneğinde "Only Host" işaretlemelisiniz. Böylelikle paylaşım için de kontrol sizde olacaktır.

Soru 14: Ekranda paylaştığım video görüntüsünün sesi katılımcılara gitmiyor. Ne yapmalıyız?

Cevap14: Ekranın alt kısmında bulunan araç çubuğu üstünde bulunan "Share Screen" seçimi yaptığınızda ekranda olan "Share computer sound" seçeneğini tıklamanız ses paylaşımını açacaktır.

Soru 15: Katılımcıların kendi arasında sohbet etmesini nasıl engelleyebilirim?

Cevap 15: Ekranın alt kısmında bulunan araç çubuğu üstünde bulunan "Chat" sekmesinde bulunan ayarlarda "Host only" seçeneğini seçmelisiniz.

Soru 16: Yapılan yayınları, görüşmeleri, dersleri bilgisayara kaydedebilir miyiz?

Cevap 16: Evet. Yayına başladığınızda Ekranın alt kısmında bulunan araç çubuğu üzerindeki "record" seçeneğini tıklayarak kaydı başlatabilirsiniz. Yaptığınız kayıtlar mp4 formatında zoom klasörü altında saklanmaktadır.

Soru 17: Yapılan yayınların herkes tarafından izlenmesini istemiyorsak, ne yapmalıyız?

Cevap 17: Yayın için ID belirlemesi yaparken, kişisel ayarlarınızdan "Meeting Password" şifre kullanma seçeneğini işaretlemeniz gerekmektedir. Bu durumda size verilecek şifreyi kullanıcılara ID ile birlikte ulaştırmanız gerekir. Böylelikle şifre olmadan kimse yaptığınız yayınlara giremeyecektir.

Uzaktan eğitim Zoom kullanımı için belirlenmiş sorulara cevapların sizlere yardımcı olacağına eminim. Bir sonraki yazımda gelişmiş güvenlik ayarları için soru cevapları sizlerle paylaşacağım.

TURGAY ÜLKER

Namaz Vakitleri
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
05:26 06:51 13:00 16:19 18:59 20:18
2020 YKS Haziran'da mı Temmuz'da mı yapılmalı?
2020-05-04 02:48:02
ANKETE KATIL
2020 YKS Haziran'da mı Temmuz'da mı yapılmalı?
Arşiv