TIP KAZANMAK İÇİN NELER YAPMALI, NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Hayatımızın dönüm noktalarından biri olan üniversite sınavı, bazen bizim için büyük bir stres kaynağı olabiliyor. Özellikle tıp kazanmak istiyorsanız, bu stres biraz daha fazla olabilir. Fakat endişe etmenize gerek yok. Şimdi size kendi tecrübelerimden yola çıkarak tıp kazanmak için neler yapabileceğimizi anlatacağım.

1-GERÇEKTEN İSTEMEK

Bu bölümü sadece puanı yettiği için ya da ailesi istediği için okuyanların sayısı hayli fazla. Tıp kazanmayı başarı ölçütü olarak kabul edip okuyanlar da mevcuttur. Fakat öncelikle size söylemek istediğim şey; tıp fakültesi çok ciddi emek isteyen bir bölümdür ve sevmiyorsanız, istemiyorsanız sizin için aldığınız en yanlış kararlardan biri olabilir. Bu yüzden, öncelikle kendinizi sorgulamalısınız.

“Ben gerçekten bu bölümü istiyor muyum? Benim yeteneklerim neler? Ben nasıl biriyim?” Bu soruları mutlaka kendinize sorun ve cevaplarından emin olduktan sonra hedefinizi belirleyin.

2-HEDEFTE KARARLI OLMAK

Artık ne istediğinize karar verme kısmını geçtiniz ve tıp okumak istediğinize gerçekten emin oldunuz. Bu sizin için çok güzel  bir adım. Fakat en baştan uyarmak istediğim konulardan bir tanesi de, madem istiyorsunuz; o zaman en ufak bir başarısızlıkta vazgeçmeyin.

 Mutlaka ümitsizliğe kapıldığınız, başarısız hissettiğiniz ya da stres altında olacağınız zamanlar da yaşayacaksınız. Fakat bunların sürecin parçaları olduğunu unutmamalı, bunların sizi istediklerinizden vazgeçirmesine izin vermemelisiniz.

3-STRESTEN UZAK KALMAYA ÇALIŞMAK

Az önce de söylediğim gibi stres bu işin bir parçası. Fakat her şeyin fazlası zararlıdır. Kendinizi olabildiğince stresten uzak tutmaya çalışmalısınız. Kendinize haftada mutlaka birkaç saat ayırmalısınız. Çıkıp gezmeli ya da size iyi gelecek şeyler yapıp kendinizi ödüllendirmelisiniz.

Yirmi dört saatinizi sadece ders çalışmaya odaklı bir şekilde geçirmeniz mümkün değildir. Öncelikle bir insan olduğunuzu;sizin de sınırlarınız ve kapasiteniz olduğunu unutmayın. Bu yüzden az önce de söylediğim gibi, stresten uzak kalmak için mutlaka haftada birkaç saat ayırmalısınız. Bu süreçte kendinizi hayattan tamamen soyutlamanız doğru olmayacağı gibi, daha da sıkışmış hissetmenizi sağlayacaktır.

4-KENDİNİZİ MOTİVE EDİN

Kötü hissettiğinizde; her zaman size güzel şeyler söyleyecek, sizi ayağa kaldıracak ya da motive edecek insanlar bulamayacaksınız. Bu yüzden, sınava hazırlanırken kendi kendinizin en yakın arkadaşı olmayı öğrenmelisiniz. Herhangi bir şey olduğunda, herkesten önce sizin kendinize güzel şeyler söylemeniz gerekir.

Başarı motivasyonunuzu ve odağınızı asla kaybetmemelisiniz. Kötü hislerin kurbanı olmayın. Onları hayatınızdan def edin. Bunu da kendinizi en iyi siz tanıyacağınız için, kendinizi keşfedip kendinize uygun yöntemlerle yapmaya çalışın.

5-ÇEVRE VE İNSANLAR

Üzülerek söylemeliyim ki, bu zamanlarda dikkatinizin dağılmaması açısından etrafınızda olan insanları - en çok da sizi olumsuz etkileyen ve negatif olmanıza sebep olan- kendinizden uzaklaştırmalısınız. Fakat eğer çok iyi ders çalışabildiğiniz, düştüğünüzde birbirinizi motive edebileceğiniz, kendinden ve hedefinden emin arkadaşlarınız varsa, onlarla çalışmanız da çok faydalı olabilir.

Bu durumda size biraz görev düşmektedir. Göreviniz bu insanları iyi gözlemlemek. Bir şekilde ders çalışmanızı önleyen birileriyse, ne olursa olsun onlarla takılmayın. Burada en önemli şey sizsiniz. Bu yüzden sınav sürecinde kendi çıkarlarınızı, önceliklerinizi gözetmeli; diğer şeyleri ikinci plana atabilmeyi becerebilmelisiniz.

6-UYGUN DERS ÇALIŞMA ORTAMLARI BULUN

Ders çalışma ortamınızın da sizde çok büyük bir etkisi vardır. Öncelikle şuna değinmek istiyorum. Sürekli aynı ortamda ders çalışmak bir süre sonra aldığınız verimi düşürebilir. Elbette alışkanlık kazanmak çok önemlidir. Diyelim evde kendinize çok güzel bir çalışma ortamı oluşturdunuz. Bunu sakın bozmayın. Sadece arada bir yer değiştirip - mesela kütüphane- bunalmaktan kurtulabilirsiniz.

Diğer önemli şey; nasıl ve nerede çalışılmalı? Şunu söylemek istiyorum. Eğer evde sürekli rahatsız ediliyorsanız, çalışmanız bölünüyorsa ya da sizi rahatsız eden bir ortam varsa lütfen orada çalışmak için kendinizi zorlamayın. Şehrinizde bulunan kütüphanelere göz atın. Eğer dershaneye gidiyorsanız oranın etüt salonlarında çalışabilirsiniz. Ya da beraber çalıştığınız arkadaşınızın ev ortamı çok iyi, o zaman onu da bir seçenek olarak tutabilirsiniz. Çözüm yolları aramaktan vazgeçmeyin.

Çalışma ortamınız da mümkün olduğu kadar az eşya olmasına, dikkat dağıtacak unsurların olmamasına özen gösterin. Fakat şunu da eklemek istiyorum, en önemlisi rahatsız edilmemek. Rahatsız edilmediğiniz sürece her ortam çalışmaya müsaittir.

7-PLANLI VE DÜZENLİ OLUN

Sabah uyandığınızda “acaba ne çalışsam” derdinden sizi kurtaran güzel bir planlamadır. Fakat ben herkesin plan ve programının kendine has olduğunu düşünüyorum. Eğer kendini tanıyan ve nasıl ders çalıştığınızı bilen biriyseniz kendi programınızı kendiniz yapın. Zorlanıyorsanız tabiki buna yardımcı olan insanlardan destek alabilirsiniz. Ama mutlaka elinizin altında neyi ne zaman yapacağınızı gösteren çizelgeniz hazır olsun.

Planı yapmak kadar, plana uymak da çok önemlidir. Bir gün çok çalışıp, ertesi gün kendinizi salmayın. Çalışmada ne aşırıya kaçın ne de çok az çalışın. Yapmanız gereken şeyler zaten belli olduğu için, o gün programınızı bitirmeyi hedefleyin ve bunu her gün düzenli olarak yapın. Aksatmamaya çalışın.

Eğer program aksadıysa da aklınızı bir önceki günde bırakmayın. Dün bitti ve önünüzde kocaman yarınlar var. Mutlaka telafi edersiniz. Geçmişe takılı kalmayın.

8-VERİMLİ SAATLER

Yukarıda da bir sürü kere bahsettiğim üzere, sınava hazırlanırken kendinizi tanımanız veya tanımaya çalışmanız çok önemlidir. En verimli hangi saatler de çalışabildiğinizi belirlemeye çalışın. Bir süre sonra mutlaka bir şeyler gözünüze batmaya başlayacaktır. Bunu anladığınız zaman –örneğin,sabahın erken saatlerinde daha iyi anlıyorum - çalışmalarınız daha verimli hale gelecektir.

Kaç saat çalışacağınız, ne zaman ara vereceğiniz de sizin anlama ve çalışma kapasitenizle ilgili. Fakat günde 15 saat çalışamayacağınızı unutmayın. Günde 5-6 saati tutturup bunu düzene oturtup tüm sene devam ettirmeniz faydalı olacaktır. Sınava son 1 ay kala çalışma saatlerinizi artırabilirsiniz.

9-KONU ÇALIŞMA VE SORU ÇÖZME DAĞILIMI

Konu çalışmanın önemi çok büyük bir paya sahiptir. Eğer bir konuyu bilmiyorsanız asla soru çözümüne geçmeyin. Ne olursa olsun konu çalışmasını tamamlayın. Konuyu bilmek size çok büyük bir avantaj sağlar. Bununla ilgili de şöyle bir veriyi paylaşmak istiyorum. Uzmanlar gece uyumadan yarım saat veya bir saat önce yapılan konu çalışmasının öğrenme açısından çok verimli olduğunu söylüyorlar. Çünkü öğrenmenin çok büyük bir kısmı uykuda gerçekleşiyor. Aynı şekilde sabah erken saatte, uyanır uyanmaz yapılan konu çalışması da, zihin berrak olduğu için verimli oluyor.

Soru çözmeyi de konu çalışmasını bitirdikten sonra belirli zaman dilimlerine dağıtmalısınız. Mesela çalıştıktan hemen sonra, bir hafta sonra ve bir ay sonra da o konuya yer verip tekrar etmelisiniz. Konunun kalıcı olması açısından bu önemlidir. Ayrıca soru çözmeye de en zor kaynaklardan başlamamanızı tavsiye ederim. Biraz daha kolay bir kaynaktan çözdükten sonra aşama aşama zorlaştırabilirsiniz.

Sınava hazırlanma sürecinde psikoloji ve bazı temel şeyleri bilmek, farkında olmak çok önemlidir. Çünkü bunları anladığınız zaman, gerisi çorap söküğü gibi kendiliğinden gelmektedir.

ZEKİHABER.COM