Üniversitelerde bahar döneminde uzaktan eğitim kararı değişir mi? Uzaktan eğitim kararı iptal edilir mi? Üniversitelerde uzaktan eğitim olmalı mı olmamalı mı?

Uzaktan eğitim kararı Nisan'da tekrar değerlendirilecek

Cumhurbaşkanı Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle üniversitelerde bahar döneminde uzaktan eğitim yapılacağını açıklamıştı.Ardından Yükseköğretim Kurulunca 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminin uzaktan öğretim yoluyla tamamlanmasının uygun olduğuna karar verildiği dile getirildi.

Ancak eğitimciler başta olmak üzere, bir çok siyasetçi, ünlü ve öğrencilerin bir çoğu uzaktan eğitime karşı. Hatta bu konuda bu akşam saat 20:00 da twitter da #kysçözümdeğil çalışması başlatıldı.

Bu gün Gençlik ve Spor Bakanı Dr.Mehmet KASAPOĞLU'nun twiti kararın değişebileceği konusunda ipucu gibiydi.

Gençlik ve Spor Bakanı-Dr.Mehmet KASAPOĞLU :"Hem depremzedelerimizi en güçlü şekilde bağrına basacak hem de hiçbir öğrencimizi asla mağdur etmeyecek bir planlamayı gerçekleştiriyoruz.Öğrencilerimiz bu konuda müsterih olsun."

İşte Ünivesitelerde ikinci dönem uzaktan eğitim kararının gözden geçirilmesi gerektiğini ve bu karardan geri dönülmesi gerekdiğini dile getiren twitlerden bazıları:

Deniz Seyrek:"Kabine YÖK’le aynı kararda değil. Bugün bunun için yoğun görüşme var, yarın karar değişebilir"

Gençlik ve Spor Bakanı'nın sanki karar değişecek gibi açıklamasına ve Deniz Seyrek'in karar değişebilir ifadesine rağmen bir değişiklik olmadı. Her iki açıklamada karardan geri adım atılacağı yönünde beklentileri artırmıştı.Ancak son yapılan kabine toplantısında beklenen karar değişikliği çıkmadı. Eğer ilerleyen günlerde yeni bir karar alınmazsa üniversiteler bahar dönemini uzaktan eğitimle tamamlayacak.

Şunu da belirtelim, kabine toplantısı öncesi MHP Genel Başkanı Devlet BAHÇELİ'nin  "Üniversitelerin 3 aylık uzaktan eğitimine sıcak bakıyoruz. Türkiye yıkılmışken hala uzaktan eğitime koro halinde karşı çıkanlar sorumsuz ve hastalıklı ruhlardır." ifadesi karardan geri adım atılmayacağının işareti gibiydi.

Kemal Kılıçdaroğlu:"Üniversiteleri uzaktan eğitime alma kararının yeniden gözden geçirilmesini bekliyorum. Biz siyasal partiler olarak Türkiye’deki tüm altyapımızı açalım, afetin faturasını gençlerimize ödetmeyelim, onları hayattan koparmayalım.Genel Merkez binamız dahil, örgütümüzün tüm mekanlarını vermeye hazırım. Buna aile evlerimiz de dahildir. Bu sefer gençlere dokunmayalım. Elimizde bir tek onlar kaldı."

Meral Ekşener: " Eve gidecek kadar paraları var mı? Yatacak yerleri var mı?  Hiçbiri belli değil. İşte yine ‘’yaptım, oldu’’ zihniyetiyle verilen bir karar daha...Bu yanlıştan behemehâl, derhâl dönülmelidir.

Mevcut bir krizi, yeni krizler yaratarak çözemezsiniz.Zaten pandemi döneminde 2 sene kaybeden gençlerimizi, yeniden #uzaktan eğitime terk etmeyin.Gerekli internet altyapısı ve bilgisayar, tablet desteği olmadan gençlerimizi, yine eğitimden mahrum etmeyin."

İlber Ortaylı: "Üniversiteler sadece eğitim değil gençlerin yaşam alanı. Her yerde olmayan birçok imkanıyla yeteneklerini keşfettikleri, yeni dünyalar tanıdıkları mekanlar. Nasıl bir gelecek kuracaklarını kararlaştırdıkları yıllar. Bir yıl daha heba edilemez. Kararın gözden geçirilmesi gerekir."

Salim ÜNSAL: "En olağanüstü durumda bile hayatın rutin akışını değiştirdiğiniz an mağduriyetin yüzölçümünü genişletir, asıl mağdurların derdine de deva olamazsınız. Üniversitelerin eğitim rutininin değiştirilmesini de sebep ne olursa olsun doğru bulmuyorum. Daha farklı çözümler olmalıydı.

Yüzbinlerce insanımızın evsiz, yersiz, yurtsuz kaldığı yetmiyormuş gibi binlerce gencimizi daha apar topar yersiz “yurtsuz” bırakıp bir travmanın yaşanmasına sebep olmayın. Bu ülkenin pek çok farklı çözüme imkan ve kabiliyeti vardır. Lütfen bu kararınızı yeniden gözden geçirin."

Özgür Demirtaş:"Bir Üniversite hocası olarak:Yetkililerden rica ediyorum. Üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesi yanlış bir karar.LÜTFEN: Bu kararınızı bir daha gözden geçirin."

Prof. Dr. Ersan Şen:"Siz üniversiteleri #uzaktan yaparak ülkenin geleceğini alıyorsunuz. Ülkenin gençlerini cezalandırıyordunuz."

Prof. Dr. Naci Görür:"Tüm üniversiteleri uzaktan eğitime devam etme ve bir bakıma kapatma anlamına gelen kararı doğru bulmuyorum. Deprem bölgesinde böyle bir karar alınabilir ama tüm ülkede hayır. Deprem de dahil, tüm sorunlarımızın çözümü eğitimdir. Her koşulde eğitime devam edilmeli, sevgiyle"

Mansur YAVAŞ: "Biz Ankara’da öğrenci yurdu sayısı kadar konaklamayı sağlayabiliriz. Eğitimin devam etmesi lazım."

Ekrem İmamoğlu: "Deprem bölgesindeki öğrencilere diğer illerde sahip çıkmak varken, öğrencileri diğer üniversitelere aktarıp yurt kapasitesini artırarak eğitime devam etmek varken, gençleri çaresiz bırakmayı, umutsuzlaştırmayı kabul etmiyorum. İstanbul buna hazır, diğer illerimiz de hazırdır."

Abbas Güçlü:"Okulları kapatmaya ve yurtlara gelinceye kadar başka bir seçenek yok muydu? Üzerinde yeterince düşünüldü mü?.. "

Nur Erdem ÖZEREN:
"KYK yurt kapasitesi 750bin
Türkiye Otel yatak kapasitesi 1.8 milyon
Antalya Otel kapasitesi 650bin
Muğla Otel kapasitesi 200bin
Öğretmenevi Yatak kapasitesi?
Polisevi Yatak kapasitesi?
Orduevi Yatak kapasitesi?
İstanbul boş konut 1.8 milyon
Türkiye boş konut ??
Neden önce eğitim?"

YORUM: Bütün bu görüşleri hükümetin, Cumhurbaşkanının değerlendireceğini düşünüyoruz.Sadece siyasetçilerin değil, görüşlerine değer verilen çok değerli eğitimcilerin, bilim adamlarının normal eğitime devam edilmesi konusunda ısrarı göz ardı edilmeyecektir, diye düşünüyoruz.