2023 yılında yapılacak uzman öğretmenlik sınavı için gerekli olan 10 yıllık süre şartı 5 yıla düştü mü? Yani 19 Kasım 2023 tarihinde yapılacak uzman öğretmenlik sınavına 5 yılını tamamlayan öğretmenler başvurubilecek mi? MEB Bakanı'nın açıkladığı 5 yıllık süre konusu resmiyet kazandı mı? Kaç yılık öğretmenler uzman öğretmenliğe başvuru yapabilecek?
30 Mayıs 2023 tarihinde başvuruları başlayacak uzman öğretmenlikle ilgili, öğretmenlerin cevabını merak ettiği yukarıdaki soruları yayınlanan duyuruya göre cevaplandırdık.
Bu sorunun cevabı 18 Mayıs'ta yayınlanan "2023 Yılı Öğretmenlik Basamaklarında İlerlemeye İlişkin Duyuru" da var. Bunun için duyuruda yer alan uzman öğretmenlik için gerekli başvuru şartlarına bakalım:
Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavına Başvuruda Bulunacaklarda Aranacak Şartlardan Uzman öğretmen unvanı için yapılacak yazılı sınava başvuruda bulunacak öğretmenlerde;
a) Yazılı sınav başvuru tarihinin son günü itibarıyla aday öğretmenlik dâhil öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunmak,
b) Öğretmen olarak görev yapıyor olmak,
c) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmamak,
ç) Öğretmenlerin mesleki gelişimlerine yönelik hazırlanan en az 180 saatlik Uzman Öğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olmak,
d) Uzman Öğretmenlik Mesleki Gelişim Çalışmalarını tamamlamış olmak şartları aranacaktır.
Görüldüğü gibi a maddesinde sürenin 10 yıl olduğu açıkça belirtilmiş. Yani, MEB Bakanı Özer'in, uzman öğretmenlik için sürenin 5 yıla düşürüleceği hususu resmiyet kazanmadı.
Bu nedenle, 30 Mayıs'ta uzmanlık öğretmenlik sınavına 10 yıllık süreyi tamamlayan öğretmenler başvuru yapabilecek.
Ama önümüzdeki günlerde, seçimle iş başına gelecek hükümet, bu konuda TBMM'de bir değişikliğe giderse süre değişebilir.Ancak şu an kesin olan 2023 uzman öğretmenliğe 10 yılını tamamlayan öğretmenler başvurabilecek.
Bakan, NTV Canlı Yayınında Açıklama yaptı
Uzman öğretmenlik unvanı için “10 yıl görev şartını 5 yıla” düşüreceğiz. Başöğretmenlik unvanı için “uzman öğretmenlikte 10 yıl bekleme” şartını da kaldırıyoruz. Çalışmalarımızı tamamladık ve TBMM’ye göndereceğiz.
Tüm öğretmenlerimize hayırlı olsun.