Başarısız Olma Korkusu vb hataları aşağıdan okuyabilirsiniz.Sınavlarda bu tip hataları olanlara katkısı olacağını ümit ediyoruz..Sınavlarda en sık yapılan 8 hatayı sizin için derlemeye çalıştık.Umarız az yada çok katmımız olur.

Hayat bir imtihan dünyasıdır. Hayat imtihanının dışında bir de okullarda yapılan imtihan vardır. Kimimiz çok çalıştığımız halde bir türlü başarılı olamayız. Bunun temel nedenlerinden birisi sınavlarda yapılan taktiksel hatalardır. Bu yazı dizimizde sizlere sınavlarda yapılan 8 taktiksel hatadan bahsedeceğiz. Yazı dizimizin neslimize faydalı olmasını temenni ediyorum.

Sınavlarda başarılı olmamıza engel olan 8 durumu şu şekilde özetleyebiliriz:

1- Kendinizi İyi Analiz Edememiş Olmak: Sınava ilişkin yeterli bilgi ve donanıma sahip olmama durumudur. Sınava iyi hazırlanamama, sınav oluncaya kadar geçen süreçte sahip olmanız gereken bilgi ve donanıma sahip olmamak sınavı kazanamamanın temel nedenidir. Bilinçli ve planlı bir çalışma ile sınava giren kişilerin büyük bir bölümü sınavı kazanırken, hedefsiz ve plansız bir çalışma ile sınava katılanlar sınavlarda başarısız olur.

2- Sınava Uygun Program Oluşturmamak: Sınavdan önce kendinize bir çalışma programı hazırlayıp bir plan dahilinde çalışmak gerekir. Sınavlarda hangi konulardan soru geliyorsa o sorulara göre çalışma takvimi hazırlamak gerekir.  Sınav programına yönelik çalışma yapmak gerekir. Sınava hakim olmayan kişiler genelde sınavlarda başarısız olmaktadır.

3- Başarısız Olma Korkusu: Sınavın sonucunu önceden düşünüp endişeye kapılmak sınavda başarısız olma nedenlerinizden birisidir. Başarısız olursam anneme babama ne derim endişesi kişiyi sınavda bildiği soruları bile yapamamasına neden olur. Bu yüzden sınavda başarısız olma korkunuzu yenmelisiniz. Sınava aşırı anlam yüklemeyin. Başarılı olmak kadar başarısızlığında doğal bir durum olduğunu kabul etmelisiniz. Başarılı olmak için gerekli çalışmayı yapıp sonra tevekkül etmek gerekir.

4- Dedikoduların Esiri Olmak: Sınava girmeden önce sınavla ilgili yapılan olumsuz dedikoduların etkisinde kalmak sınavınızın kötü geçmesine neden olur. Bu yıl matematik çok zor olacakmış korkusu matematik testlerine korkuyla yaklaşmanıza neden olur. Bu yaklaşım da size başarısızlık getirir. Bu yüzden sınav öncesi dedikodulara kulak asmayın. Siz çalışın ve gerisini tevekkül edin.

5- Sınavda Tuvalet Endişesi: Sınav esnasında ya tuvaletim gelirse, ya sınavım yarım kalırsa, ya suyum biterse, ya kalemimin ucu kırılır kimse açacak vermezse gibi sınav öncesi korkular size başarısızlık getirir. Bu yüzden rahat olun. Sınav öncesi beslenmenize dikkat edin. Aşırı su içmeyin. Deneme sınavlarında bu korkuyu yenmeye çalışın.

6- Kendinize Yeterince Vakit Ayıramama: Sınava çalışacağım diye kimisi kendini unutur. Eğlencesinden, gezmesinden tozmasından kısacası kendini hayattan soyutlar. Bu durum normal bir durum değildir. Sıkı ve disiplinli çalışmak gerekir. Fakat bu şekilde kendinizi ihmal ederek bu sınavı aşamazsınız. Unutmayın sınavı sağlam bir psikoloji ve iyi bir bilgi donanımı ile aşabilirsiniz. Psikolojiniz iyi değilse sınavda bildiklerinizi de yapamazsınız.

7- Kodlama Hataları: Sınavda en sık yapılan hatalardan birisi kodlama hatasıdır. Kitapçık türünü yanlış yazmak en çok yapılan hatadır. Diğer hata ise kaydırma yapmaktır. Kaydırma yapmayı önlemek için sınavda vaktiniz kaldıysa sınav evrakını teslim etmeden önce kaydırma yapıp yapmadığınızı, doğru işaretleyip işaretlemediğinizi kontrol edin.

8- Soruyla İnatlaşmak: Yapamadığınız bir soruda fazla takılıp kalmayın. Unutmayın her soru aynı puana ait. Size her soru için ortalama 1-2 dakika süre verilir. Bir soru üzerinde 10 dakika düşünmeniz demek diğer sorulara ayıracağınız vakti kısıtlamak demektir. Bu yüzden soru ile inatlaşmayın. Sorunun üstüne soru işareti koyup vakit kaldığında tekrar soruyla uğraşmak en doğru olan yoldur.