Özellikle 2024, 2025 YKS, KPSS, KPSS sınavlarına girecek öğrenciler, TDK'nın Temmuz 2023'de yaptığı bazı kelimelerdeki güncellemeye dikkat etmeleri gerekir.
Çünkü yıllardır alışılagelmiş bazı sözcüklerin,kelimlerin yazımı değişti. Ortada bir alışkanlık olunca, yeni durumun gözden kaçma ihtimali oldukça yüksek. Kaynaklarda ve özellikle google arama sonuçlarında güncel haline kısa zamanda ulaşmamız kolay olmayacak.Bu nedenle belli başlı değişen aşağıdaki sözcüklerin yazımına dikkat edilmesi gerekiyor.
Google'de şu sorular daha sık sorulmaya başlanacak, yada bir süre google arama sonuçlarında lazım olan doğru bilgiye ulaşmada karmaşıklık yaşanacak, şimdiden belli. "Yeşilzeytin" mi yazılacak "yeşil zeytin" mi yazılacak?, "Yeşilbiber" mi doğru "yeşil biber" mi doğru?,"Doğubeyazıt kelimesi birleşik mi, ayrı mı yazılır?","Yakan top sözcüğü birleşik mi, ayrı mı yazılır?","Akça armudu" yazılışı mı doğru yoksa "akçaarmut" yazılışı mı doğru?
2024 yılında ve sonrasında yapılacak sınavlarda, yazımı doğru yada yanlış şeklinde sorulan sorularda, yazımı değişen bu sözcüklerin sorulma ihtimaline karşın şimdiden yeni ifadelerin özümsenmesi lazım.
Türk Dil Kurumu (TDK) pek çok sözcüğün yazımında değişikliğe gitti. Artık unvan değil ünvan; çiğ börek değil çi börek; kümeden düşmek değil küme düşmek. İşte o sözcüklerden bazıları
Doğubeyazıt (Eski) / Doğubayazıt (güncel)
12. baskı Türkçe Sözlük, 82 bin 135 madde başı, 18 bin 133 madde içi olmak üzere söz, terim, deyim ve anlamdan oluşan 132 bin 334 söz varlığına sahip. Sözlükte 45 bin 372 örnek cümle bulunmakta, sözlük metni ise 1 milyon 756 bin 396 sözden oluşuyor.
DTK güncellenen sözcükler-kelimeler
Horon vurmak (eski) / Horon tepmek (güncel)
Çiğ börek (eski) / çi börek (güncel)
Yeşilzeytin (eski) / yeşil zeytin (güncel)
Unvan (eski) / Ünvan (güncel)
Marmara Ereğlisi (eski) / Marmaraereğlisi (güncel)
Yakan top (eski) / yakantop (güncel)
Kümeden düşmek (eski) / küme düşmek (yeni)
Kayyum (eski) / kayyım (güncel)
Yeşilsoğan (eski) / Yeşil soğan (güncel)
Hasıraltı (eski) / hasır altı (güncel)
Bu sözcüğün anlamı: Bir işi isteyerek, bilerek ve haksız olarak yürütmemek, örtbas etmek
Akça armudu (eski) / akçaarmut (güncel)
Sultan efendi (eski) / Sultanefendi (güncel)
Bu sözcüğün anlamı: Osmanlılarda padişahın kız kardeşleri ile kızlarına verilen ünvan.
Akzambak (eski) / ak zambak (güncel)
Yeşilbiber (eski) / yeşil biber (güncel)
Boy bos (eski) / boy pos (güncel)
Pilili (eski) / Pileli (güncel)
Yürük (eski) / Yörük (güncel)
Güncellenen kelimerle ilgili google sonuçlarına dikkat!
TDK'nın güncellediği yukarıdaki kelimelerin yada başka kelimelerin yazımı ile ilgili doğru bilgiyi google'de ararken çıkan sonuçlar doğru olmayabilir. Özellikle 2023 Temmuz ayında güncellenen sözcüklerin web sitelerinde, kitaplarda düzeltilmesi epey zaman alabilir. Bu nedenle doğru yazılışını google'den arayarak öğrenmek istediğinizde, güncellenmeyen bir sonuçla karşılaiabilirsiniz. Bunun için bu konular için en garanti yol; TDK'nın web sitesinden bakmak.
Örneğin şimdiye kadar "Yeşilzeytin" olan yazım güncellendi ve yeni yazılışı "Yeşil zeytin" oldu. Ancak google arama sonuçlarında cevap eski. Güncelleme henüz sonuca yansımamış:
Benzer şekilde "Yakan top nasıl yazılır?" sorusunun cevabı arandığında şimdilik, yanlış sonuçlara ulaşmamız mümkün:
Yine başka bir örnek, "Marmara Ereğlisi nasıl yazılır?" aradığımızda güncel hali "Marmaraereğlisi" olmasın rağmen, bir çok büyük haber yada içerik sitesinde konu başlıklarında bile eski hali ""Marmara Ereğlisi" var: